Keizerstraat

Na de zomer van 2012 zijn de deuren van speciaalbier café met eigen brouwinstallatie, ‘Preuf en Praotlokaal De Klep’, officieel open gegaan. Eigenaar Woonwenz realiseerde het café met bovenwoning en terras om een nieuwe impuls te geven aan het charmante, maar ‘vergeten’, Keizerstraatje.

Eigen Kloosterbier
Het pittoreske Keizerstraatje, Floddergats in de volkmond, heeft altijd de potentie gehad om uit te groeien tot een van de gezelligste straatjes in Venlo. Toen Woonwenz in 2005 startte met de opwaardering van het Kloosterkwartier en de middeleeuwse Dominicanenkapel omtoverde tot cultuurpodium Domani, kon de naastgelegen Keizerstraat niet achterblijven. Woonwenz kocht het gesloten café Copacabana, sloopte het en bouwde er, in nauwe samenwerking met Eef en Louis Klaassens, een nieuw café met bovenwoning terug. Architect Silvrants ontwierp een pand dat qua architectuur perfect past bij de charmante Keizerstraat. Ook kwam er een groot terras in de zijtuin van Domani. Anderhalf jaar later was Preuf en Praotlokaal De Klep een feit. Het is een prachtig en drukbezocht speciaalbier café geworden waar sfeervolle muziek op de achtergrond staat en waar de ontmoeting en het gesprek tussen mensen centraal staan.

De Klep heeft een zeer uitgebreid assortiment aan dranken, waaronder meer dan 100 soorten speciaalbier. Het café heeft tevens een eigen brouwinstallatie, een lang gekoesterde droom van Eef en Louis Klaassens. Er is ook een zelf gebrouwen Venloos kloosterbier met de naam ‘Venloosch Paeterke’ toegevoegd aan de kaart. Louis Klaassens heeft zich laten inspireren door de voormalige Dominicanenkapel en het bekende standbeeld ’t Paeterke van kunstenaar Ger Janssen, dat voor de kapel staat. Het bier heeft een eigen logo en eigen glas en is in eerste instantie te verkrijgen in twee varianten, de ‘Döbbel’ en de ‘Triepel’ (dubbel en tripel abdijbier).

Gezelligste straatje van Venlo
Met de komst van De Klep en het enthousiasme van Eef en Louis Klaassens heeft het Kloosterkwartier wederom een impuls gekregen. Ook de komende jaren zullen er in dit deel van de binnenstad nog diverse activiteiten ontplooid worden. Begin 2011, toen Woonwenz startte met de bouw van De Klep, sprak de corporatie de hoop al uit dat ook andere eigenaren en ondernemers in en rondom de Keizerstraat aan zouden sluiten bij de opwaardering van het straatje en het gebied. Deze wens werd  waarheid toen achterin platenzaak Sounds, met de voordeur en het terras aan de Keizerstraat, restaurant Bij de Buren openging. Ook Domani heeft inmiddels een uitgebreider cultuurprogramma en aan het Dominicanenplein ligt een nieuwe brasserie, Zin, waar ook regelmatig activiteiten georganiseerd worden.

Het moge duidelijk zijn dat het Kloosterkwartier nu al een van de sfeervolste plekjes van de stad is. Om dit ook voor de toekomst te behouden, hebben diverse ondernemers in het Kloosterkwartier, waaronder ook De Klep, de handen ineen geslagen. Er is een stichting opgericht die in nauw overleg met bewoners diverse activiteiten zal organiseren in het Kloosterkwartier.