Algemene informatie

Asbest werd tot 1993 veel gebruikt in de bouw en was populair vanwege de duurzame en slijtvaste eigenschappen. Het materiaal isoleert, is bestand tegen loog, zuur en warmte en is bovendien goedkoop. Asbest kan met name voorkomen in oudere woningen, vooral in huizen en appartementencomplexen die gebouwd zijn tussen 1945 en 1993. Asbest bestaat uit microscopisch kleine vezels die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Vanaf 1993 is de verkoop, het gebruik, maar ook de bewerking van asbest door bijvoorbeeld zagen, boren, schuren of slopen verboden. Alleen officieel erkende asbestsaneerders mogen asbest verwijderen. Wanneer u asbest zelf bewerkt of verwijdert loopt u niet alleen gezondheidsrisico’s, maar bent u ook strafbaar!

Soorten asbest
Er bestaan verschillende soorten asbest die ook op verschillende manieren kunnen zijn gebruikt. We onderscheiden twee hoofdcategorieën:

  • ‘hechtgebonden’ asbest: de asbestvezels zijn stevig verankerd in een basismateriaal (bijvoorbeeld golfplaat van asbestcement);
  • ‘losgebonden’ asbest: de asbestvezels zijn niet of nauwelijks vastgezet in een basismateriaal en kunnen dus makkelijker losraken (bijvoorbeeld spuitasbest en brandwerende beplating).

Hoe gevaarlijk is asbest?
Asbest is lang niet altijd gevaarlijk. Pas als de vezels waaruit asbest is opgebouwd worden ingeademd, kan er gevaar optreden voor de gezondheid. Bij (vooral langdurige) blootstelling kan dat longaandoeningen en (asbest)kanker veroorzaken. Met name mensen die beroepsmatig met asbest te maken hebben, lopen risico. Bent u eenmalig in aanraking geweest met asbest, dan is de kans op een asbestgerelateerde ziekte zeer klein. Om de vezels in te kunnen ademen, moeten deze eerst zijn vrijgekomen. Bij hechtgebonden asbest (zie hierboven) kan dat alleen gebeuren als het materiaal waar het asbest in verwerkt is, beschadigd raakt. Denk bijvoorbeeld aan het zagen, schuren, boren of breken van/in asbesthoudend materiaal. Er zijn dan ook niet voor niets strenge regels verbonden aan het verwijderen en bewerken van asbest.

Hechtgebonden asbest is, mits onbeschadigd, ongevaarlijk en hoeft ook lang niet altijd verwijderd te worden. Zeker niet als het materiaal vrijwel onbereikbaar is. Bij losgebonden asbest kunnen de asbestvezels gemakkelijker vrijkomen. Deze soort is daarom ook een stuk gevaarlijker. Bij veel asbestcalamiteiten die de laatste jaren in het nieuws zijn geweest ging het om losgebonden asbest.

ERROR: Content Element with uid "1403" and type "dce_dceuid2" has no rendering definition!