Huurverlaging en Huurbevriezing

Heeft u een hoge huur en een laag inkomen? Dan is het in sommige gevallen mogelijk om uw huur te laten bevriezen of te verlagen. Er zijn sinds 2020 verschillende mogelijkheden. Hieronder leest u hier meer over.

Mogelijkheid 1: Huurverlaging

Heeft u een sociale huurwoning, maar is uw huur hoger dan € 737,14 en heeft u een laag inkomen? dan komt u mogelijk in aanmerking voor huurverlaging. In dit stroomschema kunt u zien of u in aanmerking komt voor huurverlaging. Voldoet u aan de eisen? Vul dan het formulier 'Huurverlaging / Huurbevriezing' in en stuur het samen met de gevraagde documenten naar ons op. Huurverlaging kunt u het hele jaar door aanvragen.

Mogelijkheid 2: Huurbevriezing

Heeft u een sociale huurwoning, een laag inkomen én is uw huur hoger dan € 619,01 (bij één of twee personen) of € 663,40 (bij 3 of meer personen)? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor huurbevriezing. Dat betekent dat wij bij de jaarlijkse huurverhoging uw huur niet verhogen, maar 'bevriezen'' en dus houden op het huidige bedrag. In dit stroomschema kunt u zien of u in aanmerking komt voor huurbevriezing. Voldoet u aan de eisen? Vul dan het formulier Huurverlaging / Huurbevriezing in en stuur het samen met de gevraagde documenten naar ons terug. U kunt pas huurbevriezing aanvragen nádat wij u de jaarlijkse huurverhogingsbrief hebben gestuurd. U mag het hele jaar door huurbevriezing aanvragen. Dat kan dus ook nog ná de jaarlijkse huurverhoging van 1 juli. In dat geval draaien we de huurverhoging terug en bevriezen we de huur op het bedrag dat u vóór 1 juli betaalde. We bevriezen de huur tot 1 juli 2021. Volgend jaar kunt u, nadat u de huurverhogingsbrief heeft gekregen, weer opnieuw huurbevriezing aanvragen (als u aan de voorwaarden voldoet).

Mogelijkheid 3: Terugdraaien inkomensafhankelijke huurverhoging

Tot 1 juli 2020 heeft u nog een derde mogelijkheid om uw huur te verlagen. Het kan namelijk zijn dat in 2018 een inkomensafhankelijke huurverhoging hebt gehad, omdat u toen met een hoog inkomen in een sociale huurwoning woonde. Misschien is uw inkomen in de tussentijd gedaald. Bijvoorbeeld omdat u en uw partner uit elkaar zijn gegaan of omdat u gestopt bent met werken. In zo'n geval kan de inkomensafhankelijke huurverhoging worden teruggedraaid. In 2019 hadden wij geen inkomensafhankelijke huurverhoging meer. Dit is dus alleen nog van toepassing als u in 2018 een inkomensafhankelijke huurverhoging hebt gekregen.

  • Het terugdraaien van een inkomensafhankelijke huurverhoging kan niet met terugwerkende kracht

  • U kunt nog tot uiterlijk 1 juli 2020 een verzoek indienen voor het terugdraaien van de inkomensafhankelijke verhoging.

  • Vul het formulier 'Huurverlaging / Huurbevriezing' in en stuur het samen met de gevraagde documenten naar ons terug.

(U kunt de meest recente inkomensverklaring van alle leden van uw huishouden opvragen bij de Belastingdienst. Zie hiernaast)

Stemt Woonwenz niet in met uw huurverlagings- of huurbevriezingsvoorstel?

Dan kunt u het aan de Huurcommissie voorleggen.

Neemt u gerust contact met ons op, wanneer u vragen heeft over het aanvragen van een huurverlaging of huurbevriezing. 

 
Annuleren

Waarmee kunnen wij je helpen?

Begin hier met zoeken!

Geen resultaten gevonden