Vacatures Contact

Wat doen wij?

Samen voor een duurzame wijk

De energielasten maken een steeds groter deel uit van de woonlasten. Wij maken ons daar best zorgen over. De betaalbaarheid van het wonen komt hiermee onder druk te staan. Achter de schermen zijn wij dan ook druk bezig met onderzoeken wat wij nog méér kunnen doen om onze huurders te helpen. Op deze pagina leest u wat we al doen en op de planning hebben in het kader van duurzaamheid en energiebesparing. Kijk ook onder ‘Wat kunt u zelf doen’ voor handige bespaartips of voor het inschakelen van een van onze Energiecoaches.

Wat doen we zoal?

Meer dan 6.000 van onze woningen zijn de afgelopen jaren voorzien van extra energiebesparende voorzieningen. We hebben hier de afgelopen jaren bijna 42 miljoen euro ingestoken. Dat doen we natuurlijk voor ons klimaat, maar ook voor uw portemonnee. Daarom doen we deze ingrepen ook altijd zonder huurverhoging. Dat is best bijzonder. Onze huurders profiteren dus maximaal van iedere ingreep, van extra isolatie tot zonnepaneel.

In de periode tussen 2014 en 2022 zijn zo’n 6.300 van onze woningen energiezuiniger gemaakt. Soms veel ingrepen tegelijkertijd. Bijvoorbeeld complete nieuwe daken plus nog vloerisolatie en nieuwe kozijnen met isolatieglas. In andere gevallen leggen we alleen zonnepanelen of vervangen we alleen een paar ruiten of een deur. We werken ook met innovatieve technieken. Denk aan radiatoren die samen met een zuinig warmte terugwin systeem zorgen voor een aangenaam binnenklimaat. Of aan mechanische afzuigsystemen die het cv-water verwarmen met de warmte uit afgezogen lucht.

Welke woningen pakken we aan?

In totaal hebben wij zo’n 8.500 woningen. Van iedere woning hebben we in kaart gebracht wat mogelijk en nodig is, hoeveel de ingrepen de bewoner op kunnen leveren en wat voor ons financieel haalbaar is. Dat wisselt nogal. Daarom worden niet alle woningen aangepakt. Dat is vaak ook niet nodig. Onze nieuwbouw van de afgelopen jaren is al heel energiezuinig. Ook hebben we in het verleden bij renovaties al veel geïnvesteerd in duurzaamheid. In andere gevallen zijn de mogelijkheden helaas beperkt. Denk bijvoorbeeld aan monumenten of andere gebouwen waar de kosten erg hoog zouden zijn, terwijl het de bewoner weinig oplevert.  

En wat doen we na 2022?

Natuurlijk stoppen we na 2022 niet met verduurzamen. In 2050 moeten al onze woningen energieneutraal zijn.

Dat betekent dat de woning net zoveel energie opwekt als dat er nodig is voor het verwarmen van de woning, maar ook om bijvoorbeeld te kunnen koken of douchen. 2050 lijkt nog heel ver weg, maar achter de schermen werken wij al hard om dit te kunnen halen.

Hoe zit dat met de nieuwbouw?

Om in 2050 helemaal energieneutraal te kunnen zijn, is het belangrijk dat alle nieuwbouw die we vanaf nu bouwen al energieneutraal én gasloos is. De energierekening van een huurder van zo’n nieuwbouwwoning bestaat alleen nog uit het stroomverbruik van eigen huishoudelijke apparaten. De huurder heeft geen stookkosten meer of kosten voor warm water. Hoewel energieneutraal bouwen heel duur is, willen we ook bij nieuwbouw dat de huurder maximaal profiteert van de energievoordelen. We kiezen er daarom voor om geen extra kosten, zoals een energieprestatievergoeding (EPV), in rekening te brengen.

Download hier onze brochure 'Duurzamer wonen én geld besparen'

"Verduurzamen doen we altijd zónder huurverhoging voor onze klant. Zo bespaart die maximaal op zijn woonlasten"