Vacatures Contact

Wat kunt u zelf doen?

Wist u dat u zelf de meeste invloed heeft op uw energieverbuik? Op deze pagina leggen we uit wat u zelf zoal kunt doen om energie te besparen. Onderaan vindt u een slider met diverse tips én wat u daarmee bespaart.

Het is daarnaast heel belangrijk dat u op de juiste manier omgaat met de technische installaties in uw woning. Heeft u bijvoorbeeld zonnepanelen, een warmtepomp of WTW-unit? En verkeerd gebruik hiervan kan leiden tot minder comfort én hogere kosten. Op deze pagina kunt u onze folders over de installaties in uw woning downloaden. 

Energiecoaches

Onderaan deze pagina vindt u enkele handige bespaartips. Vindt u het lastig om te bepalen wat u het beste kunt doen of wilt u gewoon wat extra advies? Aarzel dan niet om een van onze Energiecoaches in te schakelen. Dit zijn speciaal getrainde medewerkers van Woonwenz die u graag thuis komen adviseren over uw energieverbruik. U kunt een afspraak maken door een email te sturen naar energiecoacheswoonwenznl. Vermeld in de email welke dagen of dagdelen uw voorkeur hebben. Wij nemen contact met u op om een afspraak te maken. Houd er rekening mee dat er in verband met Corona een wachtlijst is ontstaan. Het kan dus even duren voordat u aan de beurt bent. 

Energietoeslag aanvragen

Eerder dit jaar hebben alle inwoners in Venlo met een bijstandsuitkering een energietoeslag van € 800,- uitbetaald gekregen vanwege de gestegen energiekosten. Daarna is dit bedrag verhoogd naar € 1.300,00. Ook andere groepen met een laag inkomen komen in aanmerking voor de toeslag. Wel moeten zij de toeslag zélf aanvragen bij de gemeente. Dit geldt bijvoorbeeld voor AOW-gerechtigden zonder of met een klein pensioen, IOW-gerechtigden, kleine zelfstandigen met een laag inkomen of mensen met een inkomen op of net boven het sociaal minimum. Voldoet u hier ook aan? Hier kunt u de toeslag aanvragen: www.venlo.nl/energietoeslag.

Energielabel

In uw klantportaal Mijn Woonwenz onder het menu 'Mijn Contracten' kunt u het energielabel van uw woning inzien. Dit energielabel kunt u controleren op de website van de Rijksoverheid. Door het invoeren van uw postcode en huisnummer (alles aan elkaar) kunt u inzien of uw label mogelijk in de tussentijd is aangepast. Op Mijn Woonwenz wordt het nieuwe energielabel na verhuizing aangepast. 

Energietips

(Let op! De besparingen zijn gebaseerd op de oude energietarieven van 2019-2020. Inmiddels is de besparing veel groter!)
Deuren sluiten
€ 190

Verwarm alleen de ruimtes in je woning waar je (veel) bent. Sluit alle binnendeuren van de verwarmde ruimtes. Daarmee kun je flink besparen. 

Thermostaat lager zetten
€ 210

Zet de thermostaat 's nachts naar 15 graden (80 euro) en doe dit ook overdag als er niemand thuis is (130 euro). Iedere graad die u meer stookt dan nodig betekent 7% meer gasverbruik. U kunt hier dus flink op besparen. 

Let op! Heeft u vloerverwarming? Houd dan de temperatuur zo constant mogelijk. Dat is zuiniger. Wilt u de thermostaat toch lager zetten? Ga niet lager dan 17 graden. 

Verwarm uw slaapkamer niet
€ 80

Verwarm uw slaapkamer niet (60 euro besparing) en zet een uur voordat u gaat slapen uw radiator al terug naar 15 graden (20 euro).

Let op: Heeft u vloerverwarming? Houd dan de temperatuur zo constant mogelijk

Douche niet te lang
€ 45

Douche niet te lang. 3 minuten korter douchen levert u al een besparing van 45 euro op jaarbasis op. 

Zet apparaten helemaal uit
€ 90

Voorkom sluipverbruik en laat apparaten niet op stand-by stand staan. Zet ze helemaal uit of haal de stekker uit het stopcontact. U bespaart hier gemiddeld al snel 90 euro per jaar mee. 

Was op 30 graden en gebruik geen wasdroger
€ 105

Door alleen te wassen als de wasmachine vol is en dat op 30 graden te doen bespaart u zo'n 35 euro. Nog meer bespaart u door de wasdroger niet meer te gebruiken, maar uw was op te hangen. Dat scheelt al snel 70 euro op jaarbasis als u de droger 3x per week gebruikte. 

Tweede koelkast wegdoen
€ 60

Koelkasten verbruiken veel stroom, zeker de oude modellen die vaak als 'tweede koelkast' in de berging staan. Overweeg deze weg te doen. Dat levert u zo'n 60 euro besparing op.