Afsluiting onderhoudsproject De Ruit

Publicatiedatum: 15-07-2015

Op nog enkele werkzaamheden na, is het onderhoudsproject in de buurt De Ruit in Venlo-Oost afgerond. 117 woningen zijn hier de afgelopen maanden van binnen en van buiten gerenoveerd. Deze week knapten diverse bewoners samen met de firma Vaessen en buurtwerkbedrijf KanDoen de voortuinen op. Vandaag wordt er als afsluiter een gezellige buurtbijeenkomst georganiseerd.

Energiebesparing
Ruim 6,5 miljoen euro hebben we geïnvesteerd in het opknappen en energiezuiniger maken van de 117 eengezinswoningen. In totaal is er zo’n tien maanden intensief gewerkt en is de levensduur van de woningen met ruim dertig jaar verlengd. Een belangrijk onderdeel van het project is het beperken van de woonlasten voor de huurders door de toepassing van energiebesparende maatregelen. Het aanbrengen van onder andere nieuwe daken, gevelisolatie, hr cv-ketels, balansventilatie en kozijnen met hr++ glas, hebben ervoor gezorgd dat de woningen van D- en E-labels naar zuinige A- en B-labels zijn gegaan. Dit kan onze huurders een besparing op hun energierekening van zo’n 20 tot 40% opleveren. Nog vóór de herfst willen we hier een extra impuls aan geven door het aanbieden van energieadvies over wat de huurders zelf aan besparingsmaatregelen kunnen nemen. Binnenkort worden alle bewoners van de Ruit hierover benaderd.

Keuzevrijheid
Een andere bijzonderheid van het onderhoudsproject was de keuzevrijheid van de bewoners. Naast de algemene werkzaamheden die bij alle woningen zijn uitgevoerd, konden huurders op verzoek ook binnen diverse zaken aan laten passen, afhankelijk van de mogelijkheden in de desbetreffende woning. Deze keuzeopties varieerden van nieuw stucwerk tot (in bepaalde gevallen) een grotere badkamer of extra slaapkamer op zolder. De meeste bewoners hebben hier daadwerkelijk gebruik van gemaakt. Alle onderhoudswerkzaamheden, ook de keuzeopties, zijn zonder huurverhoging uitgevoerd.

Samen afsluiten
Het intensieve onderhoudsproject is inmiddels zo goed als afgerond en hoewel er sprake is geweest van een behoorlijke periode van overlast, zijn zowel bewoners als wijzelf blij met het eindresultaat. Na jaren van sociale investeringen om de leefbaarheid te verbeteren, is de buurt er nu ook op fysiek vlak sterk op vooruit gegaan en mag met recht gesproken worden van een totale metamorfose. Om het plaatje compleet te maken, hebben diverse bewoners van woningen met voortuin samen met medewerkers van groenbedrijf Vaessen en buurtwerkbedrijf KanDoen de afgelopen twee dagen de handen uit de mouwen gestoken om de eigen voortuin op te schonen. Woensdag 15 juli tussen 16.00 uur en 19.00 uur sluiten we het onderhoudsproject samen met de bewoners af tijdens een gezellige samenkomst in de wijk met friet, frisdrank en ijs en onder andere een springkussen voor de jeugd.

Deelproject Sloop
De afronding van het onderhoudsproject betekent niet dat we klaar zijn in De Ruit. Eveneens onderdeel van de investeringen, is de voorgenomen sloop van 24 woningen in hetzelfde gebied. We zijn momenteel doende met de herhuisvesting van de bewoners van deze woningen. Hiervoor wordt lang de tijd genomen om bewoners de mogelijkheid te kunnen bieden te verhuizen binnen vrijkomende woningen in dezelfde wijk. Enkele bewoners van de sloopwoningen zijn inmiddels ook al verhuisd naar een van de gerenoveerde woningen. Op dit moment wonen er nog 5 gezinnen in de sloopwoningen. We verwachten eind dit jaar voor iedereen een passende woning te hebben gevonden. Vervolgens zal direct gestart worden met de sloop. Op de vrijkomende locatie komen circa 10 levensloopbestendige huurwoningen. De nieuwbouwplannen worden dit najaar gepresenteerd.   

Zie hieronder enkele foto's van het buurtfeestje van woensdag 15 juli 2015.

Deel deze pagina