Bijzonder kunstproject in Nedinsco-toren

Publicatiedatum: 07-01-2009

Vier weken lang wordt de Nedinsco-toren van binnenuit verlicht door middel van LED-verlichting in diverse kleuren.

De Nedinsco-toren in het gebied Maaswaard in Venlo-Zuid wordt vier weken lang van binnenuit verlicht. Dat gebeurt in de vorm van een kunstproject met de naam “Light Up” van kunstenares Suzanne Berkers.

De Nedinsco-toren wordt letterlijk een lichtbaken aan de Maas! Voor de duur van het project, van 18 januari tot en met 15 februari, zal de toren van het industrieel monument met tussenpozen ‘oplichten’. Een softwareprogramma zorgt ervoor dat de lampen langzaam van kleur veranderen. Er wordt gebruik gemaakt van energiezuinige ledverlichting.

De opzet van het project is om een bijdrage te leveren aan de visuele aantrekkelijkheid van de stad. Suzanne Berkers: “Nedinsco is een beeldbepalend gebouw in Venlo. Het ligt zo ongeveer aan de ingang van de stad. De toren is van veraf al te zien. Het gebouw laat echter ook een desolate indruk achter. Dankzij de lichtinstallatie kan het gebouw opnieuw gaan leven, gaan ‘ademen’ bijna. Het komt in een nieuw licht te staan.

Ook in kunstzinnig opzicht is het gebouw inspirerend, vindt de Venlose beeldend kunstenaar. “De toren gezien als een ruimtelijk object, waarbij je kunt letten op de transparantie, de vierkante ramen, de herhalende elementen ervan. Dit project is hierdoor tegelijkertijd een onderzoek naar de ruimtelijke werking van licht en kleur.

Light Up wordt mogelijk gemaakt door Woningstichting Venlo-Blerick, de gemeente Venlo en Lagotronics. Venlo-Blerick is momenteel bezig met een  onderzoek naar de staat van het gebouw. Uit dit bouwkundig onderzoek moet blijken of het gebouw verantwoord gerestaureerd en herbestemd kan worden. Meer (visuele) informatie op: www.lightupnedinsco.nl.

Deel deze pagina