Bijzonder project Hoek 12 van start

Publicatiedatum: 29-04-2010

Op de hoek van de Veldenseweg in Venlo-Noord is Woningstichting Venlo-Blerick in samenwerking met aannemer Van Nieuwenhuizen-Jongen gestart met de bouw van 12 riante koopwoningen. De woningen zijn zeer betaalbaar, ondanks de grootte en het luxe uitvoeringsniveau. Bovendien kunnen jonge starters met perspectief in hun carrière zich door een handige koopconstructie een woning veroorloven die bij hun toekomstwensen past.

Scherp geprijsd én subsidie
Hoek 12 is gebaseerd op afspraken uit het Strategisch Akkoord dat de drie Venlose woningcorporaties in 2007 sloten met de gemeente. Venlo heeft nog te weinig woningen voor goed opgeleide starters met perspectief in hun carrière die in Venlo werken en hier ook graag willen wonen. Omdat deze mensen nodig zijn voor de bedrijvigheid in de regio, moeten hier aantrekkelijke (nieuwbouw)woningen voor zijn. De gebruikelijke starterswoning is vrij klein en eenvoudig. Hoek 12 biedt direct al het comfort en de ruimte die past bij de toekomstwensen van deze groep. Om ervoor te zorgen dat de woning ook aan het begin van de werkcarrière betaalbaar is, is Woningstichting Venlo-Blerick met Rabobank Venlo e.o. een speciale financiële constructie overeengekomen, de SpringPlank Hypotheek. Deze maakt het mogelijk de woning te kopen, ook als het inkomen nog niet toereikend is. De hypotheeklast is in de beginfase lager. Wanneer de starter in de toekomst meer gaat verdienen, stijgt de hypotheeklast mee naar het normale niveau. Om dit mogelijk te maken stort Woningstichting Venlo-Blerick een bedrag in een fonds bij de bank. Er ontstaan hierdoor geen verplichtingen tussen koper en woningstichting. Kopers moeten wel aan enkele voorwaarden voldoen.
Overigens zijn de woningen natuurlijk niet alleen voor bovengenoemde doelgroep interessant. Ook voor mensen die niet in aanmerking komen voor de SpringPlank Hypotheek zijn de prijzen die variëren tussen 234.000 euro en 246.500 euro v.o.n. vriendelijk. Daarbij komt dat het Ministerie van WWI een subsidie van 7.500 euro verleent, waardoor de afrekening bij de notaris varieert van 226.500 euro tot 239.000 euro. Om het nóg aantrekkelijker voor kopers te maken, biedt de woningstichting een gratis keuken ter waarde van maximaal € 10.000 euro aan, zelf uit te zoeken bij Bouwcenter Driessen.

Elementen uit de jaren ’30
De 12 woningen van Hoek 12 doen denken aan de charmante bouwstijl uit de jaren dertig, maar met een moderne twist. De woningen hebben grote woonkamers met een af te scheiden open keuken. Op de eerste verdieping worden twee ruime slaapkamers, een kleinere slaapkamer en de badkamer gerealiseerd. De royale zolder is gemakkelijk in te richten als hobbyruimte, maar er kunnen ook twee extra slaapkamers gemaakt worden. Alle woningen hebben een garage en een grote tuin. De perceelgroottes variëren van 180 tot maar liefst 250 m2. De directe omgeving wordt door de gemeente opnieuw ingericht.

In tegenstelling tot wat gebruikelijk is, wacht de woningstichting niet met bouwen tot er voldoende woningen verkocht zijn. De bouw is inmiddels een week bezig en ook de verkoop is nu gestart. Een doordacht concept maakt een snelle bouw mogelijk. Half november wordt Hoek 12 al opgeleverd. Belangstellenden kunnen zich wenden tot de dochteronderneming van Venlo-Blerick, Maesteyn, die de woningen in verkoop heeft.

Venlo-Noord, een wijk in ontwikkeling
Woningstichting Venlo-Blerick is vanaf het begin van de jaren negentig bezig met een grootschalige herstructurering van Venlo-Noord. In het gebied ten zuiden van de Karbindersstraat staan nu huurwoningen én koopwoningen in diverse prijsklassen. In dit gebied werkten Van Nieuwenhuizen-Jongen en Venlo-Blerick overigens al eerder samen aan het succesvolle Agnes Huyncarré. Ook hun nieuwe samenwerkingsproject, Hoek 12, past perfect bij de doelstelling om van Venlo-Noord een gevarieerde wijk te maken voor diverse doelgroepen. Hoek 12 vormt de afsluiting voor fase 1 van de herstructurering en moet de aftrap worden voor de volgende fase, het gebied ten noorden van de Karbindersstraat. Gemeente en woningstichting zijn momenteel bezig met de uitwerking van de visie voor dit gebied.

Deel deze pagina