Blok 't Schriksel in Q4 gereed

Publicatiedatum: 03-08-2016

Afgelopen week leverden Gemeente Venlo, Woonwenz en Bouwbedrijven Jongen weer een nieuwe bouwfase in Q4 op, Blok ’t Schriksel. Rondom de monumentale Sint-Jacobskapel zijn 19 huurwoningen, 4 koopwoningen en 18 zorgappartementen gebouwd. Inmiddels is ook gestart met de bouwvoorbereidingen voor het verder afbouwen van de Bergstraat.

Blok ’t Schriksel is de derde afgeronde bouwfase in binnenstadswijk Q4. Het eerste project. Blok Bergstraat, werd in 2013 opgeleverd. Een jaar later volgden in één bouwfase Poppodium Grenswerk en het naastgelegen Perenhof. Met de bouw van Blok ’t Schriksel, daar precies tussenin, is een aaneengesloten bebouwd gebied van de Peperstraat tot aan de Bolwaterstraat ontstaan.

Wonen en werken
De woningen in Blok ’t Schriksel zijn in samenwerking tussen Woonwenz en Jongen gebouwd. Gemeente Venlo zorgde voor een hoogwaardige herinrichting van de openbare ruimte.

De woningen liggen in carrévorm rondom een af te sluiten binnenterrein met ondergrondse parkeergarage. In de bestaande vleugel achter de Sint-Jacobskapel liggen 4 ruime loftwoningen in het koopsegment, gebouwd door Jongen. Een van deze woningen is bij de Jacobskapel getrokken en wordt door de eigenaren van de Jacobskapel, Studio Denk en architect Joost Reijnen, gebruikt en deels verhuurd als kantoorruimte. Jongen bouwde eveneens een complex met 18 zorgappartementen voor stichting Daelzicht. Hier komen vooral jonge mensen met een verstandelijke beperking te wonen. Woningcorporatie Wonen Limburg verhuurt het complex.

Woningcorporatie Woonwenz realiseerde in ’t Schriksel 9 ruime eengezinswoningen en 10 zogenaamde atelierwoningen in het huursegment. Deze laatste, 4 bouwlagen tellende, woningen hebben een eigen atelierruimte op de begane grond, waar bewoners een kantoor, galerie of kleine winkel van kunnen maken. Hierdoor is het combineren van wonen en werken mogelijk en ontstaat levendigheid in de wijk. Dit concept is al eerder toegepast in Blok Bergstraat en bleek zeer succesvol. In Blok ’t Schriksel nemen onder andere een filmmaker, een filosofische praktijkhouder, een kunstenaar, een aanbieder van escape rooms en een zanger hun intrek. Alle huur- en koopwoningen hebben 3 of 4 slaapkamers en een eigen stadstuin aan het binnenterrein.

Net als bij de andere bouwblokken in Q4, heeft ook ’t Schriksel een hoogwaardige architectuur met veel variatie in gevels, nokhoogten en kleur- en materiaalgebruik. Vooral de woningen aan het Maasschriksel refereren door hun uitstraling aan de oude handelshuizen die hier vroeger stonden.

Nieuwe fase in de startblokken
Ook de komende jaren willen gemeente, Woonwenz en Jongen blijven investeren in Q4. Zo werd onlangs bekend dat Woonwenz de Bergstraat gaat afbouwen, waarmee een invulling komt voor het ‘gat’ aan de Westzijde van de straat. Inmiddels is gestart met het maken van een bouwplan voor 4 woningen op deze locatie. Naar verwachting worden deze woningen eind 2017 opgeleverd.

Deel deze pagina