Eerst bouwproject in Q4 van start

Publicatiedatum: 07-03-2012

Woensdag 7 maart vierden gemeente Venlo en woningcorporatie Woonwenz, samen met omwonenden en betrokkenen, de officiële start van de bouw van het eerste bouwproject in binnenstadswijk Q4, Blok Bergstraat. Wethouder Twan Beurskens en Frank van Engelen, directeurbestuurder Woonwenz, gaven met een kanonschot het startsein voor de aftrap van de fysieke stadsvernieuwing in Q4.

Mijlpaal
Volgens Frank van Engelen is de start van Blok Bergstraat een echte mijlpaal. “De aanloop naar de daadwerkelijke stadsvernieuwing in Q4 is niet zonder horten of stoten verlopen, maar wij hebben er nu alle vertrouwen in dat met de bouw van Blok Bergstraat de toon is gezet en we samen met de gemeente en Bouwbedrijven Jongen een bijzondere, Eerst bouwproject in Q4 van startkarakteristieke woonwijk kunnen realiseren mét ruimte voor cultuur en creativiteit. Wethouder Twan Beurskens (Ruimtelijke Ordening): “Ik ben erg blij dat eindelijk de schop in de grond gaat. De komende jaren transformeren we deze wijk tot een levendige en gezellige woonwijk aan de Maas. Juist vanwege de diversiteit van de vernieuwde wijk is het voor verschillende doelgroepen aantrekkelijk om zich in Q4 te vestigen.”
 
Divers aanbod
In totaal worden er in Blok Bergstraat 14 grondgebonden woningen en 13 appartementen gebouwd. Op de begane grond van ieder appartementengebouw komen ruimtes voor bijvoorbeeld winkeltjes of galeries. Van de 14 woningen worden er 6 verkocht. Alle andere woningen, appartementen en commerciële ruimtes worden verhuurd. Het bouwplan kent een grote diversiteit aan gevels en kleurgebruik en refereert aan de beleving van de 19e eeuw waardoor het goed past bij het huidige (bijna pittoreske) straatkarakter van de Bergstraat. Architectenbureau Mevissen+Partners heeft, in samenwerking met Eerst bouwproject in Q4 van startSatijn+ Architecten, bijzondere gevelbeelden ontworpen, die suggereren dat er meer woningen liggen dan er daadwerkelijk zijn. Achter de verschillende geveltjes liggen namelijk ruime, eigentijdse woningen met hoge plafonds. Van Engelen: “Q4 moet een levendige wijk worden waar ook overdag iets te doen is. Veel woningen in het Blok Bergstraat hebben dan ook ruimtes die ingericht kunnen worden als atelier of studio. Het combineren van wonen en werken is daardoor mogelijk. We denken daarbij bijvoorbeeld aan creatieve en culturele ambachten, passend bij het nieuwe Q4.” De huur- en koopprijzen houdt Woonwenz bewust laag, waardoor de woningen ook bereikbaar zijn voor starters. Dit voorjaar start de verhuur en verkoop. Geïnteresseerden kunnen zich nu al wenden tot Maesteyn, www.maesteyn.nl

Openbare ruimte
Niet alleen de woningen in het Blok Bergstraat zetten de toon voor de kwaliteit die Q4 straks moet hebben, ook de openbare ruimte wordt op hoog niveau door de gemeente ingericht. Zo krijgt de Bolwaterstraat momenteel een facelift en wordt er aan de Kwietheuvel een gezellig pleintje gecreeërd. Ook de verlichting, bestrating en het groen in het Blok Bergstraat past straks bij de sfeer van het nieuwe Q4. Woonwenz realiseert midden in het Blok Bergstraat een afgesloten parkeerterrein én een ondergrondse parkeergarage voor de bewoners. Ook voor de  ondernemers die zich daar vestigen, wordt een aantal parkeerplekken gereserveerd. Daardoor ontstaat een prettig straatbeeld zonder ‘blik’ ontstaat. Eerst bouwproject in Q4 van start
 
Wethouder Beurskens: “De openbare ruimte van Q4 krijgt dezelfde hoge standaard als de rest van de binnenstad, maar wel met eigen accenten. Hierbij valt te denken aan het zichtbaar maken van de cultuurhistorie van de wijk en aan bijzondere elementen in het straatbeeld.”
 
Meer informatie
Q4 is een stadsvernieuwingsproject in de binnenstad van Venlo. Q4 wordt een aantrekkelijke woonwijk in hartje Venlo. Het centrum wordt aantrekkelijker door een gevarieerd aanbod in wonen, werken en architectuur. De bebouwing varieert van stadswoningen Eerst bouwproject in Q4 van starten appartementen tot karakteristieke woningen en van winkels tot woon/werk-woningen voor ondernemers. Aan de Peperstraat verrijst een poppodium. Q4 is onderdeel van grootschalige stadsvernieuwing in Venlo. Met projecten als Maasboulevard, Kazernekwartier, Maaswaard, Koninginneplein en Q4 realiseert Venlo een aantrekkelijke binnenstad die de toekomst omarmt. Meer informatie over Q4 is te vinden op www.q4.nl.

Deel deze pagina