Eerste 9 studenten Universiteit Maastricht vestigen zich in Venlo

Publicatiedatum: 31-08-2010

Vorige week ontvingen de eerste 9 internationale studenten van de Universiteit Maastricht de sleutel van hun studentenkamer aan de Koninginnesingel. Woningstichting Venlo-Blerick realiseerde hier in krap 4 weken tijd de eerste 9 kamers.

Venlo Studentenstad krijgt vorm
Enkele weken geleden vond op initiatief van Venlo partners een overleg tussen diverse partijen plaats in het kader van ‘Venlo Studentenstad’. Woningstichting Venlo-Blerick was gastheer van deze bijeenkomst. Uit de vergadering bleek dat met name de Universiteit Maastricht per direct behoefte had aan studentenkamers, aangezien zij onlangs met twee opleidingen in Venlo zijn gestart. Woningstichting Venlo-Blerick bood daarop aan deze huisvesting op korte termijn in de voor flats aan de Koninginnesingel, te realiseren. De eerste 9 kamers, met drie centrale woonkamers, zijn afgelopen week opgeleverd. De woningstichting ziet bij voldoende behoefte mogelijkheden voor 70 tot 80 kamers op deze plek. De locatie leent zich hier uitstekend voor, in het centrum, dichtbij het station en alle voorzieningen. De bedoeling is op korte termijn op de begane grond  een studentensociëteit te realiseren. Ook bekijken de woningstichting en de universiteit de mogelijkheden voor andere studentenvoorzieningen in de overige lege winkelruimtes.
De plannen van de woningstichting sluiten aan bij de strategische visie 2030 van de gemeente, waarin het binden van jonge mensen aan deze stad, door onder andere het bieden van goede huisvesting en ontwikkelingsmogelijkheden, als doelstelling geformuleerd is.

Win-win situatie
Binnenkort tekent de Universiteit Maastricht een 2-jarig huurcontract met de woningstichting. Rogier Gerardu van de universiteit: “Het hebben van goede studentenhuisvesting is essentieel voor de verdere ontwikkeling van Venlo als studentenstad en voor het werven van internationale studenten. De samenwerking met de woningstichting heeft op zeer korte termijn geleid tot een negental prachtige kamers en de mogelijkheid om meer studentfaciliteiten te creëren op de begane grond van de Koninginnesingel. Een voorbeeld hiervan is de studentensociëteit. Ook bekijken we samen de mogelijkheden om studenten hun opgedane skills inzake entrepreneurship in de praktijk te kunnen laten brengen. Voor alle partijen dus een win-win situatie.”
De eerste studentenkamers zijn speciaal bedoeld voor studenten van de universiteit, maar in de toekomst moeten ook studenten van Fontys kamers kunnen huren aan de Koninginnesingel.

Kloosterkwartier fase 2
De flats aan de Koninginnesingel zijn onderdeel van het totale Kloosterkwartier. Woningstichting Venlo-Blerick is bezig met de planontwikkeling voor dit gebied. Arnold van Hoof, directeurbestuurder van de woningstichting: “De wand aan de Koninginnesingel vormt globaal de lijn van de vroegere stadsmuur ter plaatse. Momenteel staan hier twee appartementengebouwen. Ik zie voor me dat de toekomstige woonfuncties hier deels naar het stiltegebied van het Kloosterkwartier gericht zijn. Een ander deel, de studentenwoningen en sociëteit, wordt naar buiten gericht, zichtbaar vanuit de trein en uitkijkend op de levendige Koninginnesingel.”

Deel deze pagina