Eerste bouwproject Q4 opgeleverd

Publicatiedatum: 11-06-2013

Deze week ontvangen de laatste nieuwe bewoners van nieuwbouwproject Blok Bergstraat de sleutel van hun nieuwe huurwoning, koopwoning of huurappartement. Woonwenz realiseerde in dit deel van de Venlose binnenstadswijk Q4 14 grondgebonden woningen, 13 appartementen en enkele commerciële ruimtes.

De gemeente Venlo richtte de openbare ruimte opnieuw in. Met de oplevering van Blok Bergstraat is de eerste fase van de herontwikkeling van Q4 afgerond. De tweede fase, de bouw van het poppodium en aangrenzende woningen en appartementen door Bouwontwikkeling Jongen en de gemeente Venlo, start nog deze zomer. 

Uitdagende architectuur

Hoewel de huurwoningen allemaal in het sociale huursegment vallen en ook de ruime koopwoningen vriendelijke geprijsd zijn, is bewust gekozen voor een bijzondere en kwalitatief hoogwaardige architectuur. Omdat Blok Bergstraat de eerste fase vormt voor de revitalisering van Q4, is daarmee direct de juiste toon voor de toekomstige Eerste bouwproject Q4 opgeleverdontwikkelingen gezet. Het nieuwbouwproject, naar een ontwerp van architectenbureaus Mevissen|Kern Architecten en SatijnPlus oogt zeer speels door het gebruik van verschillende materialen, kleuren en nokhoogtes. Hierdoor sluit het project ook mooi aan op de gevarieerde oorspronkelijke bebouwing. Iedere nieuwbouwwoning heeft zijn eigen uitstraling, eigen plattegrond en eigen bijzonderheden. In de Bergstraat bijvoorbeeld lijken veel meer woningen te liggen dan er daadwerkelijk zijn. Vroeger was de perceelbreedte vijf meter, maar om nog voldoende perceel én tuin over te houden is iedere woning 7,5 meter breed gemaakt. Het gevelbeeld suggereert echter woningen van vijf meter door onder andere de misleidende plek van de regenpijpen en het feit dat het materiaal van de ene woning in de gevel doorloopt op de andere. Ook in de afwerking van de woningen is gekozen voor bijzondere materialen en technieken. Een voorbeeld is de bijzondere ‘lace fence’-techniek die gebruikt is voor diverse hekwerken. Deze techniek waarin ijzerdraad tot kunstige vormen wordt gebogen, is geïnspireerd op het kantklossen. Naast de woningen is ook veel aandacht besteed aan de openbare ruimte die door het gebruik van passende bestrating en sfeervolle verlichting goed past bij het toekomstbeeld van Q4.  

Aan huis werkenEerste bouwproject Q4 opgeleverd

Dat Blok Bergstraat een bijzonder project is zit hem echter niet alleen in de verschijningsvorm. Woonwenz en Gemeente Venlo hebben de ambitie uitgesproken om van Q4 een wijk te maken waar altijd iets te doen is en waar bewoners niet ’s morgens vroeg uit vertrekken om naar hun werk te gaan en pas ’s avonds weer thuiskomen. Woonwenz heeft daarom in samenwerking met dochteronderneming Maesteyn gezorgd voor een gevarieerde bewoning. Daarnaast biedt Blok Bergstraat, buiten de te huren commerciële ruimtes die onder de twee appartementencomplexen liggen, ook mogelijkheden om wonen en werken te combineren. Zo hebben de grote, vier verdiepingen tellende koopwoningen aan de Lichtenberg hoge plafonds en een aparte ruimte op de begane grond die eenvoudig ingericht kan worden als kantoor of atelier. Ook in de Bergstraat zijn enkele bijzondere woon-werkpanden gebouwd. Deze woningen hebben zelfs een aparte ruimte met eigen voordeur, zodat je eenvoudig een winkeltje aan huis kunt beginnen. Binnenkort nemen hier een meubelmaker, architect en documentairemaker hun intrek.

In totaal investeerde Woonwenz ruim 7 miljoen euro in het project. Alle huurwoningen en huurappartementen (inclusief de woon-werkpanden) zijn reeds verhuurd. De commerciële ruimtes onder de appartementengebouwen zijn wel nog beschikbaar. Hetzelfde geldt voor vier van de zes koopwoningen (met kantoormogelijkheid) aan de Lichtenberg.

Meer informatie over het project en de nog beschikbare woningen/ruimtes is te vinden op www.q4.nl

Deel deze pagina