Eerste fase metamorfose Teuniswijk afgerond

Publicatiedatum: 09-07-2020

Bewoners ontvangen sleutel energieneutrale nieuwbouwwoning

 

Vorig jaar startten we met de transformatie van de Teuniswijk in Venlo-Noord. 126 portiekappartementen maken plaats voor gasloze, zeer duurzame woningen. We pakken de transformatie in 3 fases aan. Hierdoor kunnen veel van de oorspronkelijke bewoners vanuit hun flat of een ‘wisselwoning’ doorstromen naar de nieuwbouw. Inmiddels zijn de eerste 28 nieuwbouwwoningen opgeleverd. 

Transformatie
De Teuniswijk in Venlo-Noord (gelegen tussen de Bisschop Hoensbroeckstraat, Veldenseweg en Hogeweg) wordt een compleet nieuwe wijk met 68 grondgebonden woningen en veel groen. Ook de openbare ruimte wordt door de gemeente Venlo hoogwaardig ingericht.. Woonwenz bouwt in samenwerking met Jongen Bouwpartners een mix van eengezinswoningen en levensloopbestendige woningen; 54 (sociale) huurwoningen en 14 huurwoningen die via een belegger in het middelhoge segment verhuurd worden. Alle woningen zijn volledig gasloos en energieneutraal. Dat betekent een hoog wooncomfort én lage woonlasten. Zoals altijd rekenen we ook nu geen Energieprestatievergoeding door. de meeste coirporaties doen dat wel. Nieuwe huurders profiteren dus maximaal van de lage energierekening. 

Ingewikkelde klus
Een groot deel van de bewoners van de sloopflats wil graag in de wijk blijven wonen. Veel van hen verhuizen vanuit hun appartement (of een tijdelijke huurwoning) naar de nieuwbouw. Logistiek is het project daarom behoorlijk ingewikkeld. De nieuwe woningen worden immers grotendeels gebouwd op de plek van de flats, die hiervoor eerst gesloopt moeten worden. Daarom voeren we de transformatie in fases uit, zodat zoveel mogelijk mensen terug kunnen keren. 

Tijdelijke verhuur
In de tussentijd worden leegkomende appartementen gebruikt om huurders die naar de nieuwbouw willen tijdelijk te huisvesten als hun blok gesloopt wordt. Ook werken we samen met Leegstandsbeheerder VPS. Vrijkomende appartementen die niet nodig zijn als ‘wisselwoning’ verhuurt VPS tijdelijk aan bijvoorbeeld starters. De winkelruimtes aan de Bisschop Hoensbroeckstraat zijn eveneens in samenwerking met VPS tijdelijk verhuurd aan onder andere een kunstenares, een kookstudio en een lifestyle trainer. Op die manier treedt er zo min mogelijk leegstand op. Dit komt het aanzien van de buurt ten goede. 

Containeractie
Nu de eerste fase van de nieuwbouw is opgeleverd, kan er weer een deel van de portiekflats gesloopt worden. Deze sloop is gepland in augustus, als ook voor de laatste bewoners een passende woning gevonden is. Gisteren organiseerden we samen met VPS ter voorbereiding op de sloop een ‘containeractie’. Bewoners konden gratis hun grofvuil storten in containers die in de wijk geplaatst werden. Dat maakt de aanstaande verhuizing iets gemakkelijker. Veel van onze medewerkers en van VPS hielpen die dag natuurlijk ook een handje mee. 

Planning
We verwachten in maart 2021 te kunnen starten met het bouwen van de volgende 33 woningen. Begin 2022 wordt de laatste flat gesloopt, waarna in de loop van dat jaar gestart wordt met de bouw van de laatste 7 woningen. Als alles goed verloopt willen we de volledige transformatie van de Teuniswijk eind 2022 helemaal afronden. 

Venlo-Noord
De Teuniswijk is zeker niet ons laatste bouwproject in Venlo-Noord. Omdat er in de Teuniswijk minder woningen teruggebouwd kunnen worden dan er stonden, zijn we al in gesprek met de gemeente over nieuwe bouwplannen elders in de wijk. De markt vraagt om goede, betaalbare huurwoningen. In Venlo-Noord is daar nog voldoende ruimte voor. 

Meer over de Teuniswijk leest u hier

 

Deel deze pagina