Gevel Rijks HBS weer als nieuw

Publicatiedatum: 28-07-2011

De afgelopen maanden heeft Woonwenz de gevel van de voormalige Rijks HBS aan het Mgr. Nolensplein grondig gerestaureerd. Deze maand zijn de laatste werkzaamheden afgerond.

De Rijks HBS, vroeger een school, telt  diverse appartementen en in de plint kantoorruimtes. Woonwenz, toen nog Woningstichting Venlo-Blerick, kocht het complex in 1993 en redde het daarmee voor de toekomst. De woningstichting restaureerde en herbestemde het neo-renaissance gebouw met behoud van de diverse authentieke details, zoals de markante leeuw op de punt van de voorgevel en de engeltjes boven de entree.

Het beheer van monumenten vergt van Woonwenz echter voortdurende aandacht. Vorig jaar werd Metropole, slechts 15 jaar na de eerste restauratie, grondig gerenoveerd. Nu was de Rijks HBS aan de beurt.

Gevelrenovatie

Gevel Rijks HBS weer als nieuwHoewel de gevelrenovatie natuurlijk ook een esthetisch doel had, is tijdige renovatie bij dergelijke gebouwen ook noodzaak. De vele oorspronkelijke, maar fragiele, gevelelementen moeten regelmatig gerestaureerd worden om ze voor de toekomst te kunnen behouden en om te voorkomen dat er stukjes afbreken. Woonwenz laat haar monumenten dan ook regelmatig controleren door specialisten, zodat de corporatie er tijdig bij is als herstel nodig is.

De Rijks HBS is de afgelopen maanden in fases minutieus gerestaureerd. Onder andere de gootklossen van mergel, de vensterbanken, het balkonnetje aan de voorzijde en de ornamenten rondom de entree zijn gerestaureerd. Sommige oude gevelelementen zijn tijdelijk gedemonteerd voor restauratie in de werkplaats. Een voorbeeld daarvan is de bekende stenen leeuw die in mei tijdelijk van het gebouw getakeld werd voor restauratie.Gevel Rijks HBS weer als nieuw Inmiddels staat de leeuw weer in volle glorie boven de entree te pronken.  

Meer weten, lees dan het nieuwsbericht van april dit jaar.

Deel deze pagina