Goede score voor Woonwenz in Aedes-Benchmark

Publicatiedatum: 26-11-2014

Gistermiddag maakte Aedes, de branchevereniging voor Woningcorporaties, de laatste cijfers bekend van de Aedes-benchmark over 2012-2013. In dit onderzoek, waaraan 83% van alle Nederlandse corporaties deelnam, wordt ingezoomd op de prestatievelden ‘kwaliteit’ (gebaseerd op het huurdersoordeel) en ‘bedrijfsvoering’. Woonwenz scoorde een AB-positie. Een A voor kwaliteit/huurdersoordeel en een B voor bedrijfsvoering. Daarmee behoren we bij de best scorende corporaties in de categorie ‘middelgroot’ en bij de beste 30% van het totaal.

Hoogste score huurdersoordeel
312 Nederlandse woningcorporaties deden dit jaar mee met de Aedes-benchmark en in totaal 144.000 huurders gaven een oordeel over ‘hun’ corporatie. Dit resulteert in een uitgebreid overzicht aan de hand waarvan corporaties hun cijfers onderling kunnen vergelijken. Woonwenz scoort in die vergelijking goed. Onze huurders geven ons gemiddeld een 7,8, het hoogste cijfer in deze categorie en een half punt hoger dan het landelijk gemiddelde (7,3). Frank van Engelen, directeur-bestuurder: “We zijn erg trots op dit resultaat. Van de 63 corporaties in onze categorie staan we bij het prestatieveld ‘kwaliteit’ op een gedeelde eerste plaats. In een tijd waarin veel corporaties onder vuur liggen en we regelmatig noodzakelijke, maar impopulaire maatregelen moeten nemen, doet het goed te horen dat het merendeel van onze huurders tevreden over ons is. Daar doen we het tenslotte voor.”

Bedrijfslasten
Leerpunten voor Woonwenz zijn er ook. Op het tweede onderdeel, ‘bedrijfsvoering’ (gebaseerd op de bedrijfslasten), scoren we een B, de middelste categorie. Frank van Engelen: “Hoewel we met onze bedrijfslasten ongeveer op het landelijk gemiddelde zitten, is dit voor ons toch een aandachtspunt. Zo werken we intern aan een reorganisatie waarbij we door middel van natuurlijk verloop het aantal medewerkers terugbrengen. Vanaf 2015 verwachten we, ook door een slimmer inkoopbeleid en samenwerking of uitbesteding waar mogelijk en wenselijk, ongeveer 15% te kunnen besparen op onze bedrijfslasten.” Overigens zijn onze bedrijfslasten over 2013 en 2014 sowieso hoger dan voorheen door enkele grote incidentele kostenposten, zoals de noodzakelijke extra beveiliging vanwege de ontruiming van een woonwagen vorig jaar.

Frank van Engelen: “We werken binnen onze organisatie voortdurend aan het zo laag mogelijk houden van onze bedrijfslasten, zonder in te boeten op de kwaliteit van onze dienstverlening. We streven dan ook naar een uiteindelijke AA-positie.”

Meer weten? Bekijk hier het persbericht van Aedes en alle resultaten van de corporaties.

Deel deze pagina