Huren óf kopen in het Bondsgebouw

Publicatiedatum: 03-08-2010

‘Paleis van den werkman’ biedt voor ieder wat wils

Woningstichting Venlo-Blerick heeft onlangs besloten om in het Bondsgebouw aan de Herungerstraat niet alleen appartementen te verhuren, maar ook enkele appartementen voor de verkoop te reserveren. Toekomstige bewoners hebben dus écht iets te kiezen.

Gebouw voor iedereen
Begin dit jaar is Woningstichting Venlo-Blerick gestart met de intensieve transformatie van het voormalige Bondsgebouw tot een hoogwaardig appartementencomplex. In totaal telt het pand straks 12 ruime appartementen. 9 appartementen worden verhuurd en 3 worden er verkocht. Na het slachthuis in Venlo-Zuid, is dit de tweede keer dat de woningstichting in één nieuwbouwcomplex zowel huur- als koopappartementen realiseert. Hiermee biedt het Bondsgebouw voor ieder wat wils. Overigens geldt dat niet alleen voor de financiering. Door de variatie aan type woningen én de diverse voorzieningen, is het Bondsgebouw geschikt voor diverse doelgroepen. Ideaal voor jonge starters, maar ook zeer toegankelijk voor senioren.
Net zoals vroeger, toen het gebouw een grote variatie aan functies herbergde, biedt ook het nieuwe Bondsgebouw grote diversiteit.

Plek van herinnering
Eind dit jaar moet het Bondsgebouw opgeleverd worden. Binnenstad-Noord is daarmee weer een plek van herinnering rijker. Na Metropole en Rijks HBS zorgt Venlo-Blerick met het herstel van ‘Het paleis van den werkman’ voor een nieuwe opwaardering van deze buurt.

Zoals men dat van de woningstichting gewend is, wordt de herontwikkeling met veel respect voor het verleden uitgevoerd. Zo worden oorspronkelijke glas-in-lood ramen die lang verstopt hebben gezeten in de gevel, hersteld en teruggeplaatst. Ook wordt aan de voorzijde kostbaar, authentiek voegwerk toegepast. Tegen de gevel worden elementen aangebracht die oorspronkelijk aanwezig waren, zoals een grote vlaggenmast en de teksten ‘Coöp. Winkelvereeniging “de Hoop”’ en ‘R.K Werkliedenvereeniging’. Verder krijgen de oorspronkelijke ingangen hun functie terug, waardoor enkele woningen een eigen entree krijgen, en worden kozijnen en schilderwerk gelijkend op de situatie van de jaren vijftig uitgevoerd. Om de rijke historie van het gebouw nog extra te benadrukken, wordt onder regie van historica Mariet Verberkt een blijvende tentoonstelling in de hal van het gebouw ingericht. Hierin krijgen onder andere oude gevelstenen, foto’s en documenten een plek. 
Scherp geprijsd
De transformatie van het Bondsgebouw kost de woningstichting circa 2,4 miljoen euro. Ondanks de grote investering wil de woningstichting wonen in het Bondsgebouw betaalbaar houden en accepteert dan ook een hoge onrendabele top. De huurprijzen van de 9 appartementen variëren tussen de 520 en 565 euro. De koopprijzen (v.o.n.) van de 3 appartementen zijn € 184.000, € 189.000 en € 207.000. Kopers profiteren bovendien van een gratis parkeerplaats op het afgesloten binnenterrein en krijgen een waardecheque van maar liefst 20.000 euro waarmee een badkamer, toilet en keuken uitgezocht kan worden.
Het Bondsgebouw combineert details uit het verleden met moderne voorzieningen. En dat alles voor zeer scherpe huur- en koopprijzen.

Deel deze pagina