Inschrijving 'Onze Buurt' van start: 60.000 euro voor beste buurtplannen

Publicatiedatum: 19-05-2020

“coronacrisis toont de waarde van stevig netwerk in de wijk”

 

Bewoners met goede ideeën voor hun wijk, kunnen zich ook dit jaar weer inschrijven voor de wedstrijd 'Onze Buurt'. Buurten kunnen tot en met 27 augustus inschrijven om kans te maken op een budget van tienduizenden euro’s, voor de uitvoering van een project. Dat kan een ding zijn -zoals een openbare keuken, bijzondere speeltuin of multiculti moestuin-, maar mag ook een activiteit zijn -zoals een wekelijkse ontmoeting tussen jong en oud, een cursus voor iedereen in een flat of elke maand een klusjesmiddag voor tieners. Wie inschrijft maakt kans op een deel van de prijzenpot van maar liefst 60.000 euro om het plan uit te kunnen voeren.

De Coronamaatregelen tonen meer dan ooit het belang van een sterke samenhang tussen de bewoners in de wijk. Wanneer iedereen in zijn eigen omgeving moet blijven, zijn buurtgenoten belangrijk. Reden voor Onze Buurt om bij de editie 2020 grote verwachtingen te hebben bij de inschrijving van buurtprojecten. 

Finalisten
De jury verdeelt de prijzenpot onder alle finalisten in een royale hoofdprijs en stevige aanmoedigingsprijzen. Voor de initiatieven die de finale halen blijft het dus niet bij plannen maken. De finalisten krijgen door een stevige financiële impuls echt iets voor elkaar. De plannen krijgen daarnaast ook nog eens aandacht bij L1, De Limburger en VIALimburg en op de sites onzebuurt.eu, devereniginglimburg.nl en Oranjefonds.nl. Zo raken andere Limburgers geïnspireerd door het werk van de finalisten. 

Projecten moeten aan een aantal eisen voldoen om in aanmerking te komen voor een finaleplaats. Het plan moet bijdragen aan samenhang en samenwerking tussen bevolkingsgroepen, het moet van onderaf komen en door de buurt zelf worden uitgevoerd. Een uitgebreide uitleg van de criteria en het inschrijfformulier staan op de site www.onzebuurt.eu. 
In de eerdere edities gingen de prijzen naar een school in Blerick voor een speelplaats buiten schooltijd, naar de dorpsraad in Heide-Venray voor een dorpskeuken, naar een doe-het-zelf actie in Hoensbroek, een fietsenplan voor mensen met een kleine beurs in Maastricht, naar een internationale kookclub voor moeders in Roermond, naar een kookcursus voor hangjeugd in Maastricht en een openbare tuin bij het Laefhoes in America. Tot slot ging de hoofdprijs vorig jaar naar een groen bijenlint in Maastrichtse wijken en de inrichting van een blokhut in de wijk De Carmel in Beek. Alle winnaars kregen grote sommen geld en staken daarna zelf de handen uit de mouwen om het project uit te voeren. 

Oorsprong
Onze Buurt is een initiatief van de Limburgse woningcorporaties, verenigt in 'Ons Limburg'. Het initiatief bestaat sinds 2012 en wordt gesteund door Provincie Limburg en Oranje Fonds. Verder zijn de regionale omroep L1, De Limburger en VIALimburg mediapartners van Onze Buurt door zendtijd en pagina’s ter beschikking te stellen voor verhalen over de bijzondere buurtprojecten. Want een prijs winnen is prachtig, een publiekelijke schouderklop is minstens zo belangrijk. 

De inschrijfperiode voor de editie 2020 loopt tot 27 augustus. Het inschrijfformulier staat op de site van Onze Buurt.
 

 

Deel deze pagina