Kies voor een veilig sleutelkluisje

Publicatiedatum: 19-11-2014

Het risico van sleutelkluisjes bij de voordeur is een terugkerend onderwerp in de media. Inbrekers zouden deze kluisjes open kunnen breken en via de sleutel in het kluisje gemakkelijk toegang tot de woning krijgen. Dit risico is inderdaad aanwezig wanneer bewoners kiezen voor goedkope, niet-gecertificeerde sleutelkluisjes. Deze kluisjes zijn makkelijk open en/of stuk te maken. Heeft u een sleutelkluisje nodig, kies dan dus voor een veilig, gecertificeerd exemplaar.

Wat is een sleutelkluis?
Een sleutelkluis is vooral bedoeld voor ouderen die nog zelfstandig wonen maar moeite hebben om (snel) de deur te kunnen openen voor bijvoorbeeld mantelzorgers of de thuiszorg. In het kluisje, dat naast de voordeur tegen de gevel is bevestigd, ligt de sleutel van de betreffende woning. Na het intoetsen van een code kan de hulpverlener deze pakken en de woning binnen gaan.

Wanneer het kluisje gemakkelijk geforceerd kan worden, is inbreken nog maar een peulenschil. Gevolg is dat vooral ouderen zich niet meer veilig voelen in hun eigen woning.
Ook in Venlo is een bende actief geweest die hier op deze manier in woningen heeft ingebroken. Gelukkig is deze inmiddels opgepakt.

Alertheid blijft echter geboden en passende maatregelen zijn nodig. Helaas wordt er nog te vaak gebruik gemaakt van dit soort onveilige en niet-gecertificeerde kluisjes.  

Gecertificeerde kluisjes
Gecertificeerde sleutelkluisjes blijken veel minder makkelijk te forceren.
Door het zogenaamde Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) wordt geadviseerd een sleutelkluisje te gebruiken dat is gecertificeerd voor inbraakwerendheid met minimaal de kwaliteit SKG**R.

Voor specifieke informatie over de gecertificeerde sleutelkluisjes en de verschillende andere mogelijkheden kunt u het beste rechtstreeks contact opnemen met een erkende sleutelmaker of een gespecialiseerde adviseur bij een bouwmarkt.

Zie ook dit artikel op de website van het Politiekeurmerk Veilig Wonen voor een lijst van veilige sleutelkluisjes.

Voor eventuele verdere vragen kunt u uiteraard ook contact opnemen met Ingeborg Bloem van de gemeente Venlo, afdeling Publieke Dienstverlening. Zij is beleidsmedewerker veiligheid en handhaving, telefonisch bereikbaar onder nummer 077-3599489.  

Deel deze pagina