Kunstwerk ‘de Pauw’ siert Park Rijnbeek

Publicatiedatum: 28-12-2011

In het atrium van woongebouw Markies Spinola in Park Rijnbeek is een kunstwerk genaamd ‘de Pauw’ geplaatst. De kunstenaar, Rik van Rijswick, vervaardigde dit kunstwerk in opdracht van Woonwenz in samenwerking met CAS Exhibition Partners. Het kunstwerk is de kers op de taart voor Park Rijnbeek. Woonwenz sloot hiermee de eerste fase van de herontwikkeling van dit gebied af.

De Pauw

Als een vorst, statig en fier, staat de Pauw opgesteld bij binnenkomst van woongebouw Markies Spinola. Het lijf is vervaardigd uit cortenstaal, de veren zijn van roestvrijstaal en de snavel en poten van brons. Van Rijswick heeft agaatstenen gebruikt in de ogen van de veren, deze steen is een aardende, stabiliserende en beschermende steen. Het kunstwerk spoort aan even afstand te nemen om zo te zien hoe goed de pauw past in de architectonische elementen van de omgeving. Van Rijswick streefde bij het maken van dit kunstwerk het ‘buiten’, de natuurlijke omgeving van Park Rijnbeek, meer naar binnen te halen. “De Pauw is hier qua beeltenis prachtig voor”, stelt de kunstenaar, “want een pauw, een majestueuze en sierlijke vogel die zijn veren spreidt om indruk te maken, past perfect bij het plan Park Rijnbeek”.

Eerste fase afgesloten Kunstwerk ‘de Pauw’ siert Park Rijnbeek

Woonwenz startte in 2010 met de herinrichting van het gebied Park Rijnbeek in Venlo-Noord-Oost. Het gebied wordt in twee fases opnieuw ingericht. Park Rijnbeek fase 1 bestaat uit de woongebouwen Hertogin Isabella en Markies Spinola. De appartementen zijn in november opgeleverd en de huurders hebben in de aflopen weken de sleutel van hun nieuwe woning in ontvangst genomen. Naast de bouw van de twee woongebouwen, heeft Woonwenz ook geïnvesteerd in de herinrichting van de openbare ruimte rondom de complexen. Het eerste deel van het park is inmiddels aangelegd. Ook hier komt een schitterend kunstwerk in de vorm van een miniatuurweergave van het kanaalplan Fossa Eugeniana. Dit kunstwerk, van de hand van Tom Smetsers in samenwerking met Ptah kunstadvies, wordt komend voorjaar aangelegd. 

Fase 2  Kunstwerk ‘de Pauw’ siert Park Rijnbeek

Woonwenz werkt momenteel aan de ontwerpplannen voor fase 2 van Park Rijnbeek. In het eerste kwartaal van 2012 wordt de school De Opstap gesloopt. Woonwenz wil op deze plek diverse grondgebonden woningen bouwen. Naar verwachting wordt Park Rijnbeek in het najaar van 2013 volledig opgeleverd.

Deel deze pagina