Kunstwerk in Belfeld onthuld

Publicatiedatum: 30-09-2016

Vandaag werd ter herinnering aan de voormalige woningcorporatie Urbanus een geschenk aangeboden aan de Belfeldse gemeenschap. Op het Stevensplein voor de Hamar onthulden kunstenaar Sjer Jacobs en de voorzitter van de dorpsraad een bijzonder kunstwerk, bestaande uit een bank en enkele andere kunstelementen.

Met de fusie van Woonservice Urbanus en Woonwenz kwam op 1 januari van dit jaar een einde aan 60 jaar sociale huisvesting door de Belfeldse woningstichting. Ter herinnering hieraan zorgt fusiecorporatie Woonwenz voor een passende inrichting van het Stevensplein. Aan de Belfeldse kunstenaar Sjer Jacobs werd gevraagd een kunstwerk hiervoor te maken. Voormalig directeur-bestuurder van Woonservice Urbanus, Joep van den Bercken: “Woonservice Urbanus is altijd zeer nauw betrokken geweest bij de Belfeldse gemeenschap en heeft de afgelopen zestig jaar een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van het dorp. Hoewel we hier ook met Woonwenz blijven investeren, is er natuurlijk wel een einde gekomen aan een echte Belfeldse stichting. Op deze manier behoudt Urbanus, letterlijk, toch een permanente plek midden in de gemeenschap”.


Verbondenheid
Sjer Jacobs ontwierp een bijzondere bank in RVS met daarop in brons diverse elementen die de Belfeldse gemeenschap symboliseren. Centraal daarin staat Woonservice Urbanus. Op de bank staat het gedicht “Van de pas toet Sjelkesbaek” van Belfeldenaar Paul Niessen gegraveerd. Ook is een afbeelding van Belfeld te zien met daarop de buurtschappen die Belfeld vroeger hebben gevormd. De bank is zo vormgegeven dat het de verbinding symboliseert tussen Woonservice Urbanus en Belfeld.
Rondom de bank staan paaltjes met bronzen sculpturen waarvan Sjer Jacobs zelf en stichting Brookkank er ook een geschonken hebben. In de toekomst kunnen Belfeldse verenigingen ter ere van bijvoorbeeld een jubileum een paaltje bij laten plaatsen.


Eveneens onderdeel van het kunstwerk is een in de bestrating gelegd spel waarmee de kennis over Belfeld getest kan worden. “Sjer Jacobs: Het is een echt Belfelds project geworden waar diverse maatschappelijke organisaties, door het aandragen van elementen voor het kunstwerk, aan meegewerkt hebben. Die verbondenheid met het dorp heb ik verbeeld. Ik vond het bijzonder om als import-Belfeldenaar zo nauw samen te kunnen werken met echte Belfeldenaren om tot dit resultaat te kunnen komen”.

Tijdens de feestelijke onthulling van het kunstwerk werden enkele toespraken gehouden, droeg Paul Niessen zijn gedicht voor en trad het Belfeldse Joekskoeër Toujours op.

Deel deze pagina