Maak kans op 50.000 euro voor beste buurtplan

Publicatiedatum: 16-04-2015

Vanaf deze maand kunnen wijken en buurten in de provincie Limburg zich weer inschrijven voor de inmiddels vierde editie van de wijkenwedstrijd 'Onze Buurt'.

De hoofdprijs van Onze Buurt viel al eens in Blerick, Venray en Hoensbroek. Nu gaat weer een nieuwe editie van de wijken-wedstrijd van start. De woningcorporaties verenigd in Ons Limburg hebben weer een prijzenpot van in totaal €50.000,- klaar staan. Welke wijk, club, vriendengroep of dorpsraad heeft dit jaar het beste project? Gaat er dit jaar weer een wijk in de gemeente Venlo winnen?

Ook kans maken? Schrijf je dan snel in!

Stimulans
Bij straatcomités, buurt- en bewonersnetwerken, vriendenclubs en vrijwilligers die zich inzetten voor hun eigen buurt, leven vaak goede ideeën om de omgeving mooier, socialer, veiliger of gezelliger te maken. Maar als het geld er voor ontbreekt, blijft het meestal bij plannen maken. De Limburgse woningcorporaties willen via het project Onze Buurt bewoners helpen de plannen ook daadwerkelijk uit te voeren. Hierdoor wordt eigen initiatief beloond, worden mensen over de streep getrokken iets te doen voor hun wijk en is de motivatie om dat te blijven doen ook groter. Immers, niets is zo leuk om eigen goede ideeën ook werkelijkheid te zien worden. Samen de buurt verbeteren leidt tot meer samenhang tussen bewoners en dat leidt weer tot prettige, leefbare buurten.

Uitvoering winnend project 2014 in volle gang
In 2014 wisten 49 projecten de weg naar onze Buurt te vinden. Uit die inzendingen koos de jury de 6 beste initiatieven en die werden via L1 en het Zondagsnieuws in het zonnetje gezet. Na een presentatie in november koos de jury van Onze Buurt “Portiekenproject Hoensbroek” als winnaar. De Huurdersbelangenvereniging in Hoensbroek wilde niet een groot buurtplan indienen dat met een paar maanden doorwerken klaar zou zijn, maar bedacht een lang lopend project waarbij bewoners van portiekflats met kleine wensen en dromen zelf aan de slag konden. Het geld van Onze Buurt is er ter ondersteuning en om materiaal te kopen, maar de bewoners moeten zelf bedenken, organiseren en klussen. Ze laten zich bijstaan door handige klussers van (ex)verslaafdenproject ‘Schoon GMS’. De kosten die ze maken worden vergoed uit de pot van Onze Buurt. De eerste projecten zijn een feit: er is een portiek gepimpt met mozaïektegels, er zijn vrolijk beschilderde bankjes neergezet en een picknickset is in de maak. De HBV organiseert tent-bijeenkomsten om buurtbewoners verder aan het brainstormen te zetten.

De komende maanden gaat Onze Buurt weer op zoek naar het beste project. Tot 15 juni 2015 kan er worden ingeschreven via de site van Onze Buurt om kans te maken op die hoofdprijs van 50.000 euro!

Kijk hier voor meer informatie over Onze Buurt en hoe je je kunt inschrijven.

Deel deze pagina