Metropole blijft zichtbaar tijdens renovatie

Publicatiedatum: 09-03-2010

Rijksmonument levensgroot afgebeeld op steigerdoek

Gisteren is het prachtige Metropole-complex aan de Straelseweg voor een periode van ongeveer 4 maanden achter doek verdwenen. Eigenaar Woningstichting Venlo-Blerick laat de markante gevels de komende maanden grondig restaureren. Het rijksmonumentale Art-Nouveau complex blijft echter al die tijd toch zichtbaar. Het complex is namelijk levensgroot afgebeeld op het bouwdoek vóór de steiger. Als het doek over 4 maanden wordt weggehaald komt Metropole er totaal vernieuwd en mooier dan ooit achter tevoorschijn.

Het Metropole-complex is door de woningstichting in 1993 om leefbaarheidsredenen aangekocht. Het destijds leegstaande, verloederde pand werd gerestaureerd en kreeg een woonbestemming. In de plint bevinden zich kantoren en winkels. Na de restauratie is het Metropole een van de mooiste panden van de woningstichting én van de stad.
Nu, 15 jaar later is echter wederom een grondige opknapbeurt nodig. De kosten voor de woningstichting bedragen bijna een half miljoen euro.
Dit geeft meteen aan wat de uitdaging is van behoud en herbestemming van monumentale panden. Naast de grote investering van aankoop en restauratie, is ook het duurzaam (bijna museaal) beheer kostbaar. De vele details en ornamenten in en aan de gevel worden door een steenhouwer minutieus bijgewerkt en hersteld. Ook wordt de kleurrijke gevel opnieuw in de verf gezet en worden er nieuwe technieken toegepast om de gevel in de toekomst nog beter te kunnen beschermen.
In de zomer haalt de woningstichting de steiger weg en zit het grootste deel van het werk er op. Er hoeft dan nog enkel geschilderd te worden.

Woningstichting Venlo-Blerick heeft zich de afgelopen jaren gespecialiseerd in behoud en beheer van monumentale en andere markante panden. De woningstichting blijft zich hier de komende jaren actief voor inzetten. Naast de restauratie van Metropole wordt momenteel ook gewerkt aan het voormalige Bondsgebouw. Het volgende ‘project’ staat al te wachten, de restauratie en herbestemming van het industrieel monument Nedinsco.

Deel deze pagina