‘Napoleon’ Huub Stapel overhandigt hoefijzer

Publicatiedatum: 30-03-2012

Vandaag werd op passende wijze het oude hoefijzer van Keizer Napoleon overhandigd aan de uitbaters Louis en Eef Klaassens van Preuf en Praotlokaal de Klep. Dit vond plaats in de Keizerstraat / Floddergats, die zijn naam ontleent aan Napoleon.

Het hoefijzer, dat het paard van Napoleon Bonaparte volgens Venlose geschiedenis destijds verloor, heeft een historische betekenis. Om deze historie te bewaren overhandigde Huub Stapel het hoefijzer (ingelegd in natuursteen) aan de uitbaters.

Keizerstraat
Volgens de overleveringen naderde Napoleon Venlo vanuit het noorden aan de Gelderse Poort. Hij vond deze poort niet waardig genoeg en besloot via de Keulsepoort de stad te betreden. Daar wachtte een mensenmassa hem op en van schrik reed hij de voormalige Kloosterstraat in. Hier zou zijn paard een hoefijzer hebben verloren. Dankzij dit voorval werd de straat omgedoopt tot de Keizerstraat. Het hoefijzer is altijd bewaard gebleven.

Groenteboer Schreurs bewaarde het, al eerder ingemetselde, hoefijzer jarenlang in zijn kelder. Dit totdat Sef Derkx een artikel schreef over dit voorval en de zoon van de groenteboer zich meldde, met dit unieke hoefijzer.

Uniek verhaal in bijzonder straatje‘Napoleon’ Huub Stapel overhandigt hoefijzer
Louis en Eef Klaassens openen in juni het Preuf en Praotlokaal de Klep. Zij vinden het verhaal een mooie aanleiding om het ijzer van de keizer opnieuw in de muur te metselen. ‘Zo’n uniek verhaal, of het nu helemaal waar is of niet, maakt dit straatje nog meer bijzonder, met een historisch tintje. Zeker omdat het in vroegere tijden al ingemetseld is geweest. We brengen het hoefijzer weer terug, waar het door de keizer werd achtergelaten.’

Kloosterkwartier
Woonwenz realiseert in de Keizerstraat deze nieuwbouw met horecaruimte en huurwoning, als onderdeel van de stadsvernieuwing in het Kloosterkwartier. Frank van Engelen: ‘Het inmiddels gesloopte pand op deze locatie kochten we in december 2009, vanwege leegstand en drugsoverlast. De realisatie van De Klep is een verrijking voor het gebied.'

De nieuwbouw past qua architectuur goed bij het pittoreske straatje en het tegenover gelegen cultuurpodium Domani. Met het nieuwe café en het levendig terras krijgt zowel de Keizerstraat als het Kloosterkwartier een extra impuls. Het binnenstadsgebied ontwikkelt zich zo tot een plek waar mensen elkaar ontmoeten en iets bijzonders beleven.

Deel deze pagina