Nieuw café ‘Proef en Praet Lokaal de Klep’ in de Floddergats

Publicatiedatum: 15-03-2011

De voorbereidingen voor de realisatie van een nieuwe horecagelegenheid met groot terras aan de Keizerstraat (Floddergats) zijn gestart. Op de plek van voormalig café Copacabana realiseert Woonwenz passende nieuwbouw. Eef en Louis Klaassens, huidige uitbaters van de Roeëje Lieuw, beginnen hier een nieuw Speciaalbier café met de naam Proef en Praet Lokaal de Klep.

Leefbaarheid

Woonwenz is inmiddels begonnen met de sloop van het voormalige café Copacabana, dat enkele jaren geleden gesloten werd vanwege onder andere drugsoverlast. Nu dreigde het pand wederom verhuurd te worden, met het risico op nieuwe leefbaarheidsproblemen. Aangezien Woonwenz al enkele jaren investeert in de herstructurering van het Kloosterkwartier, wilde zij voorkomen dat het café opnieuw voor overlast zou zorgen. Woonwenz besloot het pand daarom aan te kopen en te slopen. Op de lege plek komt een nieuwe horecagelegenheid, qua architectuur passend bij het pittoreske straatje en het tegenover gelegen Domani. Het pand heeft een kelder en bestaat verder uit 3 verdiepingen met op de begane grond, van bijna 200 m2, een café en een vergaderruimte voor besloten bijeenkomsten. Op de eerste verdieping komt een appartement voor de uitbaters en in de schuine kap bevindt zich nog een ruime zolder. 

Limburgs biercafé

Woonwenz verhuurt het pand aan uitbaters Eef en Louis Klaassens, bekend van hun huidige café ‘De Roeëje Lieuw’ aan de Steenstraat. Specialisme van de Roeëje Lieuw is bier van Limburgse Brouwerijen. Dit specialisme gaat het gezin Klaassens in hun nieuwe pand verder uitbreiden met meer dan 100 soorten speciaalbier uit vooral België en een nieuw, zelf gebrouwen, Venloos Kloosterbier geïnspireerd op Domani en het Kloosterkwartier. 

De nieuwe naam van de horecagelegenheid wordt Proef en Praet Lokaal de Klep. De naam ‘de Klep’ verwijst naar een oud model bierpul met tinnen deksel, waar de Venlonaar voor de industrialisatie zijn bier uit dronk. Nog altijd is om ‘een klep’ vragen gemeengoed voor iemand die een glas bier wil bestellen in Venlo. Het voorvoegsel ‘Praet Lokaal’ verwijst naar het type café waar de muziek zacht op de achtergrond staat en de ontmoeting en het gesprek tussen mensen centraal staan. Proeflokaal is gekozen vanwege de uitgebreide variaties in dranken en dan vooral bier.  Voordeel van de nieuwe zaak vindt Klaassens onder andere het vloeroppervlak en het eigen terras van bijna 300 m2, dat Woonwenz voor hem realiseert op de plek waar voorheen de fietsenstalling van Domani was. Klaassens: “Ik droom er al jaren van om een eigen brouwerij te beginnen in Venlo. Daarvoor heb je echter ruimte nodig; die ruimte krijgen we hier. We hebben nu een kleine installatie waarmee we proefbrouwsels kunnen maken. Die bieren laten we elders dan op grotere schaal brouwen. Zodra er voldoende afzet is gaan we op zoek naar een grotere installatie om de bieren zelf te brouwen.”  

Kloosterkwartier

Met het nieuwe café inclusief levendig terras krijgt de Keizerstraat een enorme impuls. Woonwenz hoopt dat de particulier eigenaren van het andere vastgoed in de Keizerstraat het voorbeeld volgen en hun eigen panden ook onder handen nemen. Woonwenz heeft tevens aangegeven mee te willen denken met de gemeente over de inrichting van de openbare ruimte. Frank van Engelen, directeurbestuurder van Woonwenz:“Met gerichte investeringen is het Kloosterkwartier weer op het niveau gebracht waar het hoort. De laatste stappen worden nu gemaakt en het resultaat zal één van de mooiste plekken van de stad zijn. Ik zie het kloosterkwartier dan ook als het voorbeeld van een succesvolle aanpak.”

Woonwenz wil Copacabana deze maand gedeeltelijk gesloopt hebben, waarna archeologisch onderzoek plaatsvindt. Vervolgens wordt de locatie bouwrijp gemaakt en start naar verwachting in april de bouw van het nieuwe pand. 

Woonwenz verwacht Proef en Praet Lokaal de Klep begin 2012 op te kunnen leveren. 

Deel deze pagina