Nieuw katern over 600 jaar oude Kloosterkwartier verschenen

Publicatiedatum: 05-11-2014

Gisteren werd in Domani het nieuwe Venlose Katern gepresenteerd. Het nieuwe katern gaat over de 600-jarige geschiedenis van het Kloosterkwartier in Venlo. Een gebied dat sinds de investeringen van Woonwenz en diverse andere partijen (weer) een van de mooiste plekjes van Venlo is geworden.


Tijdens de opening van Monumentendag in september 2005 in de kerk van de paters dominicanen in Venlo presenteerde onze toenmalige directeur-bestuurder, Arnold van Hoof, opzienbarende plannen met betrekking tot het dominicanenklooster Mariaweide en zijn omgeving. Van Hoof nam de woorden Kloosterkwartier en stiltegebied in de mond om aan te geven wat Woningstichting Venlo-Blerick (onze naam voordat we Woonwenz werden) voorhad met dit verloederde stukje Venlo: wonen, zorg, cultuur in een rustige omgeving in het centrum van Venlo.

In het nieuwe Venlose Katern, nummer 19, wordt de 600-jarige geschiedenis van  het Kloosterkwartier beschreven.  Binnen enkele jaren na Van Hoofs ontboezeming werd dat voorheen zo te mijden stukje Venlo omgetoverd tot een hoogwaardig woon- en verblijfsgebied, waarvan de voormalige kerk van de dominicanen, de Ursulakapel, het culturele middelpunt is. Een hospice, een Toon Hermans Huis, diverse fraaie horecagelegenheden, waaronder café de Klep, en enkele woningen in het verbouwde klooster geven aan wat thans inderdaad het Kloosterkwartier heet, een bijzondere uitstraling.

Naam
De naam Kloosterkwartier is uiteraard niet willekeurig gekozen.
In 1415 maakten de eerste kloosterlingen hun opwachting in deze zuid-oost-hoek van de vesting Venlo. Al vrij spoedig verrezen twee kloostercomplexen: Mariaweide en, aan de overzijde van de beek (tegenwoordig Dominicanenstraat), Trans Cedron. Beide kloosters kenden in de loop van de eeuwen verschillende kloosterordes tot bewoners. De laatsten waren dominicanen, die in de Tweede Wereldoorlog hun majestueuze, neogotisch in 1879 opgetrokken Albertinum verloren aan het oorlogsgeweld, maar vervolgens introkken in het voormalige Mariaweide, dat tussen 1926 en 1944 de functie van sociëteit had. De paters knapten met onder andere geld van de herstelbetalingen, schenkingen van de Venlose bevolking en van forse inkomsten uit misstipendia, de Ursulakapel op en bouwden een geheel nieuw kloostercomplex op de fundamenten van het in de oorlog fors gehavende Mariaweide.  Het nieuwe klooster werd in 1962 in gebruik genomen. Echter, als overal voelde  Venlo de gevolgen van ontkerkelijking, ook het lokale kloosterleven. Vrijwel alle kloosters moesten wegens leegloop hun deuren sluiten, zo ook de Dominicanen, die uiteindelijk hun complex verkochten aan de Woningstichting Venlo-Blerick, dat er na ingrijpende verbouwing een nieuwe bestemming aan gaf. 

Katern 19

Het Kloosterkwartier in Venlo 1415-2015, dat is het nieuwe katern, nummer 19 in de reeks van de Venlose Katernen, die handelen over geschiedenis, monumenten en archeologie. De presentatie vond afgelopen dinsdagavond plaats in uiteraard Domani.  Het nieuwe katern, geschreven door historicus Ragdy van der Hoek, Arnold van Hoof (oud-directeur van de Woningstichting Venlo-Blerick) en journalist Albert Lamberts, is vanaf woensdag 5 november in de boekhandel en bij het gemeentearchief van Venlo te koop voor € 7,50.

Deel deze pagina