Nieuw plan voor kern Arcen

Publicatiedatum: 12-06-2015

Gisteravond hebben we tijdens een informatieavond in gemeenschapshuis De Klosterhoaf de plannen voor de ontwikkellocatie aan de Wal in Arcen gepresenteerd. De belangstelling vanuit Arcen was groot. Het plan bestaat uit 12 grondgebonden woningen, waarvan minimaal 4 woningen in de eerste fase worden gebouwd.

Grondgebonden woningen
Er wordt gezocht naar een goede mix van verschillende woningtypes. We willen zo veel mogelijk doelgroepen, onder andere senioren, starters, tweepersoonshuishoudens en kleine gezinnen, kunnen bedienen en passen ons bouwprogramma dan ook aan op de vraag vanuit het dorp en de geïnteresseerden.

Er wordt gekozen voor twee verschillende woningtypen, eengezinswoningen en de zogeheten levensloopbestendige woningen. De eengezinswoningen, met drie bouwlagen, hebben een woonoppervlak van circa 115 m2. Op de begane grond wordt er bij de woonkamer een open keuken gerealiseerd, naast de badkamer op de eerste verdieping komen drie slaapkamers en er is een zolderverdieping. Bij het andere woningtype, met een woonoppervlak van circa 100 m2, kan het gehele woonprogramma zich op de begane grond afspelen. De woning bestaat uit twee bouwlagen en is geschikt voor jong en oud. Typerend voor deze woning is dat er een badkamer op de begane grond is waarnaast een slaapkamer wordt gesitueerd, maar deze kan ook als studiekamer of als verlengde van de woonkamer worden ingericht. Op de verdieping is een bergruimte en één grote slaapkamer waar twee slaapkamers van gemaakt kunnen worden.

Geïnteresseerden bepalen plan mee
Bij interesse in dit plan moet u zich eerst via de site van Thuis in Limburg inschrijven, waarna u zich vrijblijvend als belangstellende voor dit nieuwbouwproject kunt registreren. Op basis van de inschrijvingen wordt het exact aantal en de mix van nieuwbouwwoningen vastgesteld. Vanwege de planning dienen interesseerden zich het liefst voor 1 juli 2015 in te schrijven.

De huurprijzen van de te bouwen woningen liggen onder de huurtoeslaggrens van € 710,68 per maand (prijspeil 2015). Huurtoeslag ontvangen is mogelijk, maar is afhankelijk van gezinssamenstelling, gezamenlijk inkomen en vermogen. Eind dit jaar willen we het plan uitgewerkt hebben. Als de bestemmingsplanprocedure naar verwachting verloopt, denken we in de loop van 2016 te kunnen starten met de bouw.

Plannen voor Arcen
Na de fusie met de voormalige Woningstichting Arcen en Velden hebben we eerst een onderzoek in Arcen uitgevoerd. Hieruit is gebleken dat er de komende jaren (beperkte) vraag is naar betaalbare woningen voor met name senioren en starters. We willen zorgvuldig omgaan met onze woningvoorraad én de leefbaarheid in Arcen om zo ook leegstand te voorkomen. Op basis van de huidige en toekomstige woningmarkt is er tot 2025 ruimte voor een beperkt aantal nieuwe woningen.

Na het presenteren van de plannen voor de J.H. Dunantstraat in september 2014 is geconcludeerd, na overleg gehad te hebben met de dorpsraad en de jongeren uit Arcen, dat er te weinig belangstelling was voor dit plan. De locatie aan de Wal is dichter in de kern van Arcen gelegen en daardoor aantrekkelijker voor de Arcenaren en anderen om te wonen. Naar aanleiding hiervan is besloten minimaal 4 woningen te bouwen aan de Wal en de plannen voor de J.H. Dunantstraat voorlopig niet in te vullen.

 

Ga hier naar de projectenpagina van Arcen en lees daar ook meer over hoe u uw belangstelling voor de nieuwbouw aan de Wal kunt tonen.

Deel deze pagina