Nog dit jaar aanpassing 98 balkons

Publicatiedatum: 26-06-2017

Dit jaar verstevigen we de balkons van 98 appartementen in 3 flatcomplexen in Blerick en Venlo-Noord. We doen dit naar aanleiding van recent onderzoek naar de balkonconstructie van al onze 80 appartementencomplexen. De 98 balkons zijn niet onveilig, maar vallen net buiten de nieuwe normen. Vandaar dat we besloten hebben de balkons op korte termijn aan de passen. Tot die tijd worden stutpalen geplaatst, zodat bewoners hun balkon gewoon kunnen blijven gebruiken.

Richtlijnen aangescherpt
De richtlijnen voor de constructieve veiligheid van balkons en galerijvloeren zijn enige tijd geleden flink aangescherpt. Minister Blok heeft daarop recent bepaald dat alle eigenaren van flatgebouwen onderzoek moeten doen naar de constructie van balkons en galerijen. Uiteraard voldoen wij ook aan deze onderzoeksverplichting. We hebben eind vorig jaar een analyse laten maken van al onze 80 appartementencomplexen. Op basis hiervan hebben in de afgelopen maanden in diverse flats inspecties plaatsgevonden. De laatste onderzoeksresultaten zijn afgelopen week binnengekomen. Alle galerijen en verreweg de meeste balkons voldoen aan de nieuwe normen. Slechts 98 balkons van in totaal 3 flatcomplexen* in Blerick en Venlo-Noord vallen hier op dit moment nog net buiten. Dit heeft te maken met de bouwwijze, de zogenaamde oplegging, van de balkons. Deze oplegging kan in combinatie met kleine scheurtjes, waarin vocht en pekel kan trekken, op den duur de draagkracht negatief beïnvloeden. Omdat we de desbetreffende balkons goed onderhouden hebben, kan er volgens de constructeur alleen een verhoogd risico optreden als de balkons extreem zwaar belast worden.

Maatregelen
Uiteraard willen we aan de nieuwe normen voldoen en alle risico’s uitsluiten. Vandaar dat we de constructeur opdracht hebben gegeven om voor alle drie de complexen de mogelijke permanente maatregelen in kaart te brengen. Naar verwachting worden de bewoners hier na de zomervakantie over geïnformeerd, waarna de werkzaamheden direct kunnen worden opgestart. In de tussentijd worden vanaf vandaag alle 98 balkons gestempeld met metalen stutpalen. Bewoners kunnen de balkons dus gewoon blijven gebruiken en hoeven nergens rekening mee te houden. De overlast voor de desbetreffende huurders blijft hierdoor beperkt.

* Het gaat om enkele balkons van de complexen Herman Gorterstraat (Blerick), Craneveldstraat/Hogeweg (Venlo-Noord) en Jan Vermeerstraat/Vincent Van Goghstraat (Venlo-Noord). Alle bewoners zijn afgelopen week geïnformeerd. Deze week worden de stempels (stutpalen) geplaatst. Alle andere balkons zijn inmiddels ook geïnspecteerd en voldoen aan alle normen.  

Deel deze pagina