Opnieuw Haags bezoek in Venlo-Noord

Publicatiedatum: 14-01-2016

Vandaag brengen enkele hoge ambtenaren van de ministeries van Economische Zaken, Financiën en Sociale Zaken een bezoek aan herstructureringswijk Venlo-Noord. De wijk geldt landelijk gezien als een voorbeeld van hoe een combinatie van fysieke en sociale ingrepen een wijk uit een neerwaartse spiraal kan halen.

In 2014 en 2015 bezochten ook  minister Blok en Tweede Kamerlid Roland van Vliet de wijk. Inmiddels heeft Woonwenz de tweede fase van de herstructurering afgesloten met de oplevering van diverse nieuwe sociale huurwoningen. Samen met leden van het Wijkoverleg Venlo-Noord geeft Woonwenz de ambtenaren vandaag een rondleiding door het gebied.

Herstructurering
Woonwenz startte in de jaren negentig samen met diverse partners, zoals gemeente en politie, de  herstructurering van Venlo-Noord. De leefbaarheid was er destijds erbarmelijk. Drugsoverlast, prostitutie en criminaliteit waren aan de orde van de dag. Er werd fors ingegrepen. Drugspanden werden gesloten en honderden verouderde woningen maakten plaats voor een goede mix aan nieuwe huur- en koopwoningen. Daarnaast werd er fors geïnvesteerd in voorzieningen, zoals het gemeenschapshuis, een nieuwe supermarkt, basisschool en een woonzorgcomplex. Ook ontstonden er in samenwerking met bewoners, het wijkoverleg en de basisschool diverse sociale projecten om de leefbaarheid te verbeteren. Zowel de fysieke ingrepen als de sociale investeringen oogstten veel lof en wonnen in het verleden prestigieuze prijzen, zoals de Hein Roethofprijs.

Stenen én mensen
Woonwenz en enkele leden van het wijkoverleg laten de ambtenaren vandaag zien dat het inzetten op de ontwikkeling van wijken in de breedste zin van het woord cruciaal is om zowel de leefbaarheid als de vastgoedwaarde van het woningbezit in een gebied te verbeteren en op peil te houden. Samenwerking met partners, maar ook het verder kijken dan de eigen primaire kerntaak zijn daarbij van groot belang. Corporaties hebben vanwege hun langjarige betrokkenheid direct belang bij een goede woon- en leefomgeving. Er zal vandaag dan ook veel aandacht zijn voor de investeringen die Woonwenz in de leefbaarheid heeft gedaan.

Deel deze pagina