Oude elementen keren terug in Bondsgebouw

Publicatiedatum: 24-05-2011

Begin volgende maand levert Woonwenz het volledig vernieuwde Bondsgebouw aan de Herungerstraat op. Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan de restauratie van de gevel en de binneninrichting. Een echte eyecatcher zijn de onlangs aangebrachte oorspronkelijke details, zoals de gevelteksten en het glas-in-lood.

Herinnering aan het verleden
Het Bondsgebouw in het gebied Binnenstad-Noord is begin 2010 in de steigers gezet voor een intensieve transformatie. Het gebouw, dat ooit 54 kamers bevatte en voor veel overlast zorgde, telt straks 12 ruime appartementen. 9 appartementen worden in het sociale segment verhuurd; 3 appartementen zijn voor verkoop bestemd.

Vanwege de rijke historie van het gebouw besloot Woonwenz om oude elementen uit het verleden weer terug te brengen. Woonwenz heeft de afgelopen jaren veel ervaring opgedaan met het restaureren en herbestemmen van monumenten en andere markante gebouwen. Frank van Engelen, directeurbestuurder van Woonwenz: “Het zichtbaar maken de van historie van dergelijke panden is niet alleen een enorme meerwaarde voor het gebouw zelf, maar zeker ook voor de omgeving.  Zo worden het echte ‘plekken van herinnering’ die identiteit geven aan een wijk.”

Mozaïek
In het Bondsgebouw heeft Woonwenz de afgelopen maanden onder meer de oorspronkelijke ingangen hun functie teruggegeven. Ook zijn de kozijnen en het schilderwerk gelijkend op de situatie van de jaren vijftig uitgevoerd.  Woonwenz rondde onlangs ook de werkzaamheden aan het voegwerk af. Er is bewust gekozen voor kostbare knipvoegen die vroeger ook gebruikt werden.
Direct na het voegwerk zijn de teksten ‘Coöp. Winkelvereeniging “de Hoop”’ en ‘R.K Werkliedenvereeniging’ op mozaïektegeltjes tegen de gevel geplaatst. Deze teksten sierden ooit de gevel, maar verdwenen na de oorlog, toen het gebouw haar oorspronkelijke functies verloor. Aan de hand van oude foto’s zijn de tegeltjes en de geschilderde letters zo exact mogelijk nagemaakt.

Verleden week plaatste Woonwenz de originele glas-in-lood ramen terug in de gevel. De afgelopen maanden zijn deze met veel gevoel voor detail gerestaureerd. De gebrandschilderde ramen  zaten oorspronkelijk in de kozijnen van de diverse functies in het Bondsgebouw, maar werden lange tijd aan het zicht onttrokken door de verlaagde plafonds en voorzetplaten.

Binnenkort wordt, als ‘finishing touch’, de grote vlaggenmast teruggeplaatst.

Woonwenz verwacht begin juni de sleutels uit te kunnen reiken aan de nieuwe huurders en koper. Direct daarna wordt in de ontvangstruimte en voor de ramen een blijvende expositie ingericht met onder andere oude gevelstenen, documenten en foto’s.
Er zijn overigens nog twee mooie appartementen te koop. Geïnteresseerden kunnen zich melden bij Woonwenz.
 

Download hier een pdf-document voor extra informatie over het project en wat er aan vooraf ging

 

Deel deze pagina