Park Rijnbeek komt tot leven

Publicatiedatum: 20-12-2011

De eerste twee woongebouwenin Park Rijnbeek, Hertogin Isabella en Markies Spinola, zijn opgeleverd en de huurders hebben de sleutels van hun nieuwe woning in ontvangst genomen. De verhuur is in handen van dochteronderneming Maesteyn, alle appartementen zijn inmiddels verhuurd.

Park Rijnbeek is ingebed in een opvallend groene, verkeersluwe omgeving. Woningcorporatie Woonwenz herontwikkelde het gebied Rijnbeekstraat-Laaghuissingel om er woningbouw te realiseren. Om recht te doen aan die omgeving en de kwaliteit ervan te benadrukken, heeft Woonwenz als initiator een integraal plan ontwikkeld waarin Park Rijnbeek en de openbare ruimte optimaal op elkaar aansluiten. In totaal komen er circa 124 woningen. Quant Architectuur ontwikkelde in samenwerking met Buro Lubbers het stedenbouwkundige plan, de architecten van Clevis-Kleinjans Architecten en Quant Architectuur sloten daar in hun ontwerpen bij aan en realiseerden een appartementengebouw en een woon-zorgcomplex. Beide gebouwen doen recht aan de naam Park Rijnbeek. Frank van Engelen, directeur-bestuurder van Woonwenz: “ De woongebouwen komen hier tot leven, onder meer door de goede en functionele architectonische elementen in én rondom de gebouwen.”

Het verleden in een nieuw stukje Venlo

De twee nieuwe woongebouwen ontlenen hun naam aan de Fossa Eugeniana, een in 1626 begonnen kanaalplan dat van Rheinberg in Duitsland naar Venlo voer, waar het zou uitmonden in de Maas. De Spaanse regentes Isabella Clara Eugenia droeg de bestuurlijke verantwoordelijkheid over de bouw van het kanaal en Markies Spinola werd hierbij betrokken. Het is nooit volledig afgemaakt, maar delen van de Fossa Eugeniana zijn nog te herkennen in bijvoorbeeld het Burgemeester Bergerpark aan de overzijde van Park Rijnbeek. Het kanaal zou de verbinding tot stand brengen tussen de Maas en de Rijn. Nu verbinden de nieuwe woongebouwen het heden met het verleden.

Duurzame en letterlijk groene oplossingen

De gebouwen staan met hun voeten in het groen en laten het landschap op natuurlijke wijze tussen de woonblokken stromen. Ook wie vanuit de hoger gelegen appartementen naar buiten kijkt, ziet voornamelijk groen. Zelfs de platte daken van de lagere gebouwdelen van Hertogin Isabella en Markies Spinola zijn niet grijs en grauw, maar groen. Ze zijn namelijk voorzien van een sedum begroeiing die niet alleen mooi is en de relatie met het park benadrukt, maar ook regenwater opvangt en de lucht zuivert. Verder hebben de woongebouwen een WKO-installatie die zorgt voor een aangenaam en constant binnenklimaat in de woningen: koel in de zomer en warm in de winter. Daarnaast zijn er diverse andere duurzame technieken toegepast bij beide woongebouwen. Beide wooncomplexen beschikken over verschillende woningtypes: er zijn appartementen met open keukens en appartementen met gesloten keukens, met twee of met drie slaapkamers. Voor alle appartementen geldt dat ze een optimale indeling hebben met veel ruimte om prettig te wonen. Ze beschikken over een inpandige bergruimte en een berging in de parkeerkelder.

Woon-zorgcomplex Hertogin IsabellaPark Rijnbeek komt tot leven

Het woon-zorgcomplex met een welzijnsruimte, een parkeergarage en 61 appartementen is ontworpen door Quant Architectuur. Het gebouw bestaat uit twee bouwvolumes. De bewoners kunnen, als zij daaraan behoefte hebben of krijgen, gebruikmaken van de dagverzorging of thuiszorg van de Zorggroep. De Zorggroep exploiteert ook de welzijnsruimte die zowel van binnenuit als van buitenaf toegankelijk is en die toegang biedt tot de binnentuin en het bijbehorende terras. “Op die manier krijgt het gebouw een buurtfunctie die mensen in de directe woonomgeving samenbrengt”, verklaart Frans van Dun, de architect van Quant Architectuur. Ook het atrium in het gebouw vormt een bijzondere ontmoetingsplaats. De woningen zijn te bereiken via een gesloten corridor. Afhankelijk van de verdieping, beschikken de appartementen over een balkon of een buitenruimte in de vorm van een serre. Van Dun: “We hebben er in ons ontwerp veel aandacht aan besteed om ervoor te zorgen dat alle bewoners vanuit hun appartement maximaal profiteren van een mooi uitzicht op het Burgemeester Bergerpark.”

Markies SpinolaPark Rijnbeek komt tot leven

Eric Schellevis van Clevis-Kleinjans Architecten is verantwoordelijk voor het ontwerp van appartementengebouw Markies Spinola, met 41 appartementen en een parkeergarage. “Het is altijd de uitdaging om extra woonkwaliteit toe te voegen aan een opgave van dit formaat”, aldus Schellevis. Hij is er onder andere in geslaagd meer ruimte te creëren door efficiëntere plattegronden toe te passen die het gebouw niet een kolossale uitstraling geven. “Ondanks de prominente positie van het hoekgebouw neemt het juist een terughoudende rol aan in de omgeving”, zegt hij daarover zelf. Aan de Laaghuissingel past het gebouw met drieënhalve bouwlaag op bescheiden wijze in het straatbeeld. De hogere woontoren staat niet direct op de hoek en ligt wat terug ten opzichte van het stratenpatroon. De teruglopende noordgevel geeft meer zicht op het terrein. Daardoor vormt het gebouw een inleiding op het park en het achtergelegen woon-zorgcomplex.

Robuust en luchtig tegelijkPark Rijnbeek komt tot leven

Park Rijnbeek is een mooi voorbeeld van een vrije vertaling van het tuinstadprincipe van begin 20ste eeuw. Onder regie vanWoonwenz zijn twee verschillende architecten en een landschapsarchitect gekomen tot een plan dat eenheid uitstraalt en zich naadloos voegt in het landschap en de bestaande bebouwing in de omgeving. De ontwerpen sluiten bij elkaar aan in vorm en materiaal: bakstenen gevels zorgen voor een robuuste uitstraling die past bij het natuurlijke karakter van het park, lichtere kleuren in de gevels van de hogere bouwlagen brengen een zachte overgang naar de kleuren van de lucht tot stand. Verspringende raampartijen voor een gevarieerd gevelbeeld dat niet massief oogt. Het vakmanschap is, behalve in het metselwerk, ook terug te vinden in de smeedijzeren hekwerken en andere details. Hier en daar markeren details bijzondere elementen, zoals de stalen kaders om de ‘wintertuinen’ vanMarkies Spinola. Hier en daar loopt het maaiveld wat omhoog tegen de gevels zodat de gebouwen op een natuurlijke wijze aansluiten op het omliggende park.

Prettig wonen, met het oog op de toekomst

Al met al is het erg prettig wonen in Park Rijnbeek, tussen stad en landschap. Met winkels in de nabijheid, maar ook middenin een park waarin nieuwe beplanting in combinatie met oorspronkelijke bomen en planten de sfeer versterken. Zelfs de beeldbepalende watercypres, is verplant naar een welverdiende prominente plek in het park. Er zijn wandelpaden en bankjes en ‘s avonds wordt het park sfeervol verlicht. In het voorjaar van 2012 wordt in het park een kunstwerk van Tom Smetsers in samenwerking met Ptah aangebracht: een miniatuur van het kanaalplan Fossa Eugeniana. Intussen gaat de corporatie verder met de voorbereidingen voor fase 2 van Park Rijnbeek en de realisatie van de inrichting van het gehele park: naar verwachting worden er 22 grondgebonden woningen gerealiseerd op de plaats waar nu nog heel even SBO De Opstap staat. “Park Rijnbeek is een nieuwbouwproject waar we trots op zijn”, besluit Frank van Engelen. “We merken dat men graag in Venlo-Oost blijft wonen. Door Park Rijnbeek kan dat.”

Deel deze pagina

 
Annuleren

Waarmee kunnen wij je helpen?

Begin hier met zoeken!

Geen resultaten gevonden