Pinksterpicknick: Kinderen bouwen 'Wilgwams' aan de Maas

Publicatiedatum: 19-05-2010

Basisschool Kleur-Rijk (Venlo-Noord), Stichting het Limburgs Landschap, het Wijkoverleg Venlo-Noord en Woningstichting Venlo-Blerick zijn samen het project Pinksterpicknick gestart. Kinderen van Kleur-Rijk maken speelobjecten van wilgen in de Oce Weerd langs de Maas in Venlo-Noord. Doel van het project is om kinderen én volwassenen kennis te laten maken met de natuurgebieden in hun eigen wijk. Tijdens de Pinksterpicknick op 24 mei worden de kunstwerken onthuld.

De Maasoevers, onbekend terrein

De Maasoevers van Venlo-Noord, met hun rijkdom aan natuur, zijn voor veel kinderen én volwassenen uit de wijk nog onbekend terrein. In Venlo klonken na de hoogwaters in ’93 en ’95, geluiden om meer met de Maasoevers te doen. De stad lag met haar rug naar de Maas gekeerd en de oevers hadden een agrarische bestemming, waardoor ze niet toegankelijk waren voor recreanten. Zo ontstond het plan Maascorridor. Veiligheid, recreatie en natuur werden uitgangspunt, en met succes. Stichting het Limburgs Landschap is de beheerder van dit gebied geworden. Het Limburgs Landschap, Kleur-Rijk, Venlo-Blerick en het Wijkoverleg willen de insteek van dit projectplan gebruiken om ook de bewoners van Venlo-Noord kennis te laten maken met hun ‘eigen’ Maasoevers. De Maasoevers vormen volgens de projectpartners een belangrijk onderdeel van de wijk, maar zijn vaak onbekend terrein voor bewoners. Het project Pinksterpicknick moet daar verandering in brengen. 

Wilgwams en Pinksterpicknick

Deze maand krijgen kinderen van Kleur-Rijk les over de Maasoevers. Ook gaan de leerlingen samen met leerkrachten en medewerkers van Het Limburgs Landschap op 19 mei kunstwerken met wilgentakken maken. Dit doen ze ter plaatse van de Océ Weerd aan de Maas. De kunstwerken worden zogenaamde “Wilgwams”, ‘huisjes’ van wilgentakken. Op Tweede  Pinksterdag, 24 mei, worden de resultaten onthuld tijdens een gezamenlijke picknick vanaf 11.30 uur. Kinderen en ouders brengen zelf hun picknickspullen mee. Na het onthullen van de Wilgwams kan er samen in het prachtige natuurgebied worden gegeten en genoten van de rijkdom van groen in de stad. Voor de kinderen is er tevens de mogelijkheid deel te nemen aan een speurtocht waarbij leuke prijzen te winnen zijn.

Respect voor de WijkPinksterpicknick: Kinderen bouwen 'Wilgwams' aan de Maas

Het Wijkoverleg, Kleur-Rijk en Woningstichting Venlo-Blerick werken al geruime tijd samen en ontwikkelden diverse landelijk gewaardeerde leefbaarheidsprojecten onder de noemer ‘Respect voor de Wijk’. Deze projecten hebben een zeer positieve bijdrage geleverd aan de leefbaarheid van herstructureringswijk Venlo-Noord. De projecten, onder de noemer Respect voor de Wijk, richtten zich voorheen altijd op het bebouwde deel van de wijk. Nu zijn voor het eerst de Maasoevers projectgebied.  De Wilgwams zijn tot  Sinte Merten op 11 november  te bezoeken.

Deel deze pagina