Preuf en Praotlokaal De Klep opent haar deuren

Publicatiedatum: 13-09-2012

Gisteravond zijn de deuren van speciaalbier café met eigen brouwinstallatie, ‘Preuf en Praotlokaal De Klep’, officieel open gegaan. Hoewel uitbaters Eef en Louis Klaassens al enkele avonden proef gedraaid hebben, werd gisteren pas voor het eerst het eigen huisbier met de naam ‘Venloosch Paeterke’ getapt. Eigenaar Woonwenz realiseerde het café met bovenwoning en terras om een nieuwe impuls te geven aan het charmante, maar ‘vergeten’, Keizerstraatje.

Eef en Louis Klaassens hebben de afgelopen maanden hard gewerkt om alles op tijd af te krijgen. Gisteren mocht dochter Kaatje Klaassens, met het doorknippen van een lint, dan eindelijk de Klep officieel openen. Direct daarna kreeg de familie Klaassens uit handen van directeurbestuurder Frank van Engelen van Woonwenz en architect Wim Silvrants een prachtig handgemaakt uithangbord en twee vlaggen voor aan de grote vlaggenmast tegen de gevel. Na het bevestigen van het houten uithangbord werd er binnen getoost op De Klep. De bijeenkomst werd afgesloten met het aantappen van de eerste eigen gebrouwen huisbieren door de heren die Louis Klaassens vijftien jaar geleden bier leerden brouwen.

Eigen KloosterbierPreuf en Praotlokaal De Klep opent haar deuren
Het pittoreske Keizerstraatje, Floddergats in de volkmond, heeft altijd de potentie gehad om uit te groeien tot een van de gezelligste straatjes in Venlo. Toen Woonwenz in 2005 startte met de opwaardering van het Kloosterkwartier en de middeleeuwse Dominicanenkapel omtoverde tot cultuurpodium Domani, kon de naastgelegen Keizerstraat niet achterblijven. Woonwenz kocht het gesloten café Copacabana, sloopte het en bouwde er, in nauwe samenwerking met Eef en Louis Klaassens, een nieuw café met bovenwoning terug. Architect Silvrants ontwierp een pand dat qua architectuur perfect past bij de charmante Keizerstraat. Ook kwam er een groot terras in de zijtuin van Domani. Anderhalf jaar later is Preuf en Praotlokaal De Klep een feit. Het is een prachtig speciaalbier café geworden waar sfeervolle muziek op de achtergrond staat en waar de ontmoeting en het gesprek tussen mensen centraal staan. De Klep heeft een zeer uitgebreid assortiment aan dranken, waaronder meer dan 100 soorten speciaalbier. Het café heeft tevens een eigen brouwinstallatie, een lang gekoesterde droom van Eef en Louis Klaassens. Sinds gisteren is met deze brouwinstallatie een zelf gebrouwen Venloos kloosterbier met de naam ‘Venloosch Paeterke’ toegevoegd aan de kaart. Louis Klaassens heeft zich laten inspireren door de voormalige Dominicanenkapel en het bekende standbeeld ’t Paeterke van kunstenaar Ger Janssen, dat voor de kapel staat. Het bier heeft een eigen logo en eigen glas en is in eerste instantie te verkrijgen in twee varianten, de ‘Döbbel’ en de ‘Triepel’ (dubbel en tripel abdijbier). Vooralsnog is het ‘Venloosch Paeterke’ alleen in De Klep van het vat te bestellen, maar mogelijk wordt het later als stadsbier ook in andere horeca verkocht.

Gezelligste straatje van VenloPreuf en Praotlokaal De Klep opent haar deuren
Met de komst van De Klep en het enthousiasme van Eef en Louis Klaassens heeft het Kloosterkwartier wederom een impuls gekregen. Ook de komende jaren zullen er in dit deel van de binnenstad nog diverse activiteiten ontplooid worden. Begin 2011, toen Woonwenz startte met de bouw van De Klep, sprak de corporatie de hoop al uit dat ook andere eigenaren en ondernemers in en rondom de Keizerstraat aan zouden sluiten bij de opwaardering van het straatje en het gebied. Deze wens werd onlangs waarheid toen achterin platenzaak Sounds, met de voordeur en het terras aan de Keizerstraat, restaurant Bij de Buren openging. Ook Domani heeft sinds dit jaar een uitgebreider cultuurprogramma en aan het Dominicanenplein ligt sinds kort een nieuwe brasserie, Zin, waar ook regelmatig activiteiten georganiseerd worden. Het moge duidelijk zijn dat het Kloosterkwartier nu al een van de sfeervolste plekjes van de stad is. Om dit ook voor de toekomst te behouden, hebben diverse ondernemers in het Kloosterkwartier, waaronder ook De Klep, de handen ineen geslagen. Binnenkort wordt er een stichting opgericht die in nauw overleg met bewoners diverse activiteiten zal organiseren in het Kloosterkwartier. Een van die activiteiten is in ieder geval de maandelijks terugkerende Jazz-avond in de Klep. De Jazz-avond vindt iedere tweede maandag van de maand plaats. De eerstvolgende is op 8 oktober aanstaande. Omdat De Klep natuurlijk in de eerste plaats een biercafé is, zullen er ook regelmatig activiteiten rondom bier georganiseerd worden. In oktober wordt er bijvoorbeeld extra aandacht aan bockbier “geschonken”.

Deel deze pagina