Renovatie Meidoornflats ingeluid met opening Buurtbox

Publicatiedatum: 23-03-2017

Gisteren werd aan de Meidoornstraat in de Blerickse wijk Vastenavondkamp, de Buurtbox geopend. Kinderen uit de omliggende flats kunnen hier gratis buitenspeelgoed lenen. Met de opening luidden we de renovatie van de appartementen aan de Meidoornstraat, Diependijkstraat en Cypressenstraat in. Wethouder Ben Aldewereld en onze directeur-bestuurder Frank van Engelen verrichtten samen met de bewonerswerkgroep de openingshandeling.

Mooier, veiliger en zuiniger

In de periode juni tot en met november knapt Woonwenz de 172 huurappartementen aan de Meidoornstraat en omgeving bloksgewijs op. Het renovatieplan is gebaseerd op eigen technisch onderzoek, maar ook op de wensen van bewoners die zij via een enquête kenbaar konden maken. Vandaag werden de plannen gepresenteerd. De flats krijgen onder andere nieuwe kozijnen, nieuwe balkonschermen en veilige en gebruiksvriendelijkere entrees. Ook krijgen ze een schilderbeurt, komt er een aanpassing van het camerasysteem en worden er gevelelementen geplaatst. Centraal in het renovatieplan staat energiezuinigheid. Door diverse isolatiemaatregelen en het plaatsen van zonnepanelen worden de flats een stuk zuiniger. Bewoners kunnen hierdoor, afhankelijk van het eigen stookgedrag, tot zelfs enkele honderden euro’s per jaar op hun energierekening besparen. Bijzonder is dat Woonwenz de renovatie zonder huurverhoging voor de huidige huurders uitvoert. De huurders profiteren dan ook maximaal van de ingrepen. 

De komende weken trekt Woonwenz uit om alle bewoners persoonlijk via een huiskamergesprek verder te informeren over de plannen. Als alles voorspoedig verloopt start de daadwerkelijke uitvoering in juni. Iedere twee maanden wordt één van de vier woonblokken gerenoveerd. Het totale project wordt in november opgeleverd en kost Woonwenz zo’n 4,3 miljoen euro. 

Achter de Voordeur
Het blijft in de Vastenavondkamp echter niet bij fysieke investeringen. De buurt is één van de speerpuntwijken uit het Aanpakdocument voor de gebiedsontwikkeling in Blerick. Ook op het gebied van de leefbaarheid wordt er fors geïnvesteerd. Enkele maanden geleden startten Woonwenz en de gemeente Venlo met een ‘Achter de Voordeur-project’. Alle bewoners van de 172 huurappartementen worden huis-aan-huis bezocht en op verzoek geholpen op tal van terreinen, zoals wonen, zorg, opleiding en werk. Doel is om verborgen problemen op te sporen en bewoners te helpen om hun eigen situatie te verbeteren. Dat kan bijvoorbeeld door hen in contact te brengen met de juiste instanties of te helpen met het vinden van werk, het aanvragen van subsidies of te begeleiden naar cursussen. Zo loopt er in het complex momenteel een zeer succesvolle taalcursus. 

Buurtwoning

Woonwenz heeft zelf een van de appartementen in gebruik als buurtwoning. Buurtcoördinator Gé Derks is hier dagelijks aanwezig. Van hieruit worden leefbaarheidsinitiatieven georganiseerd en bewoners kunnen hier terecht met vragen of ideeën voor hun buurt. Ook is er een bewonerswerkgroep actief die regelmatig opruimacties en buurtactiviteiten organiseert en een eigen nieuwsbrief uitbrengt. Deze groep gaat ook de speelgoed-uitleen vanuit de Buurtbox organiseren. De Buurtbox is een initiatief van Woonwenz en is onderdeel van de overlastcompensatie vanwege de renovatie. Het speelgoed is door de bewoners met een bijdrage uit het gemeentelijk SAM-Fonds aangeschaft. 

De combinatie van fysieke en sociale ingrepen moet een flinke impuls geven aan de buurt en het appartementencomplex in het bijzonder. De flats kunnen daarmee de komende 25 jaar weer vooruit. 

Deel deze pagina