Rijkssubsidie voor Nedinsco definitief

Publicatiedatum: 05-10-2011

Deze week ontving Woonwenz de langverwachte beschikking voor de rijkssubsidie van 2,1 miljoen euro ten behoeve van de restauratie van Nedinsco. De rijkssubsidie was niet het enige goede nieuws. Er is inmiddels ook weer een nieuwe huurder bekend.

Opluchting

De bevestiging van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) over het  ontvangen van het maximale bedrag aan rijkssubsidie voor het restauratieplan, was iets waar Woonwenz weliswaar al op rekende, maar waar de corporatie lang op heeft moeten wachten. Woonwenz heeft de rijkssubsidie hard nodig om de door haar vooraf bepaalde onrendabele top (maximaal verlies) van  7,75 miljoen euro niet te overschrijden. In totaal investeert de corporatie ongeveer 17,5 miljoen euro in de Nedinsco Fabriek. 

Voor de restauratie van het complex is in totaal 3,6 miljoen euro aan subsidie beschikbaar. Hiervan is 1,5 miljoen afkomstig van de Provincie Limburg. 

Directeurbestuurder Frank van Engelen: “Hoewel we eerder al veel lof kregen van de Rijksdienst voor dit restauratieplan, was het ontvangen van de officiële beschikking toch een opluchting. We hebben er bewust voor gekozen Nedinsco in zijn geheel te behouden en niet alleen de monumentale delen. Het zou zonde geweest zijn als we toch hadden moeten bezuinigen op het restauratieplan.”

Restauratie gaat volgende fase inRijkssubsidie voor Nedinsco definitief

Hoewel de rijkssubsidie dus lange tijd niet helemaal zeker was, besloot Woonwenz niet te wachten op de definitieve beschikking, maar alvast te beginnen met de werkzaamheden. In juli gaf Woonwenz opdracht aan betonrestaurateur Vogel BV voor het betonherstel. Inmiddels is het gebouw bijna volledig gestript en wordt het betonnen ‘karkas’ gerepareerd.   

Nu de beschikking binnen is heeft Woonwenz aannemer BAM Utiliteitsbouw officieel opdracht gegeven om te starten met de bouwvoorbereidingen. In juni werd al bekend dat BAM de laagste inschrijver was in de aanbestedingsprocedure, maar Woonwenz besloot de beschikking voor de rijkssubsidie af te wachten, voordat BAM opdracht kreeg. Mocht de subsidie niet of slechts gedeeltelijk toegekend worden, had Woonwenz alsnog het restauratieplan aan moeten passen. 

Nu dit niet nodig is kan BAM begin volgend jaar, na de afronding van het betonherstel door Vogel, aan de slag met onder meer de gevelbekleding, de kozijnen, het glaswerk en uiteraard de volledige indeling aan de binnenzijde van Nedinsco.

Nieuwe huurder bekendRijkssubsidie voor Nedinsco definitief

Woonwenz verwacht de ‘nieuwe’ Nedinsco Fabriek in december van 2012 op te kunnen leveren. Niet lang daarna krijgen de nieuwe bewoners en gebruikers de sleutel. Naast de 27 starterswoningen, nemen Omroep Venlo en de gemeente Venlo hun intrek in Nedinsco. Wethouder Twan Beurskens (Ruimtelijke Ontwikkeling en Organisatie): “Samen met het nieuwe stadskantoor ontwerpen we momenteel de inrichting van de begane grond van Nedinsco waar een deel van onze ambtenaren worden gehuisvest. Naar verwachting zullen de eerste medewerkers begin 2014 intrekken in Nedinsco.”

Inmiddels is Woonwenz ook met een derde huurder bijna rond. Het mediabedrijf Media Creations tekent binnenkort het huurcontract voor de huur van 70 m2 op de tweede verdieping in de markante toren. Rijkssubsidie voor Nedinsco definitiefMedia Creations bestaat 5 jaar en produceert bedrijfsfilms, radio- en tv commercials en webvideo's voor klanten zoals Leolux, Omroep Venlo, Flora Holland, Provincie Limburg, Gemeente Venlo en de LLTB. Eigenaren Maikel Lammen (27) en Bert Lenssen (28) zijn blij met de verhuizing naar de nieuwe locatie. "We zien de verhuizing als een grote stap vooruit en zijn erg positief over de mogelijkheden tot samenwerking met de andere mediabedrijven op deze unieke locatie." 

Woonwenz voert ook nog altijd overleg met L1 en MGL voor huisvesting in de overige delen van het complex. In de Nedinsco Fabriek moet een mediahuis-concept gestalte gaan krijgen.

Deel deze pagina