Ruim één jaar voor de deadline gemiddeld energielabel B behaald!

Publicatiedatum: 12-01-2021

Onze woningen zijn gemiddeld genomen de duurzaamste in de regio. Daar zijn we trots op. Eind vorig werd bekend dat onze woningvoorraad op een gemiddeld B-label zit. Vandaag vierden we dit.

 

Ruim 27 miljoen euro investeerden we de afgelopen 6 jaar in het verduurzamen van zo’n 4.000 woningen in de regio Venlo. Dat zijn zo’n 11.000 zonnepanelen, vele  vierkante meters aan isolatiemateriaal en duizenden nieuwe HR-ketels, energiezuinige ventilatiesystemen en kozijnen met HR++ isolatieglas. Met resultaat: Eind 2020 bereikten we een mooie mijlpaal. Ons woningbezit heeft gemiddeld een energielabel B.

Energieakkoord
Met het behalen van het label B voldoen we ruim één jaar voor de deadline al aan de afspraak uit het Energieakkoord van 2012. In dit akkoord sprak de corporatiesector met de overheid af dat in 2021 de corporatiewoningen gemiddeld een energielabel B hebben. Dit is erg ambitieus. De koopwoningen in Nederland hebben bijvoorbeeld samen gemiddeld net een (krap) C-label. Het is dus ook niet vreemd dat nog maar een klein deel van de corporaties al voldoet aan de afspraak. 

Verrassing voor Belfeldse bewoners
Ondanks de Coronacrisis willen we het behalen van het gemiddeld energielabel B dan ook niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Vanmiddag werden 82 bewoners van de Leigraaf en Zandstraat e.o. in Belfeld verrast met een doos gebakjes. Diverse medewerkers, waaronder onze directeur-bestuurder Frank van Engelen, brachten de doosjes zelf huis aan huis rond. We zijn momenteel bezig deze woningen te verduurzamen. De woningen krijgen onder andere nieuwe daken met zonnepanelen en worden extra geïsoleerd.

Zónder huurverhoging
Het is best bijzonder dat we ervoor kiezen om al onze energiebesparende maatregelen zonder huurverhoging voor de zittende huurder uit te voeren. De meeste corporaties koppelen een huurverhoging aan bijvoorbeeld het leggen van zonnepanelen. Wij doen dit bewust niet. Zo profiteert de huurder maximaal van de maatregelen en houdt hij ook daadwerkelijk geld over.

Verbruiksgedrag
De besparing die bewoners bereiken, moet hen stimuleren om zelf ook aan de slag te gaan om stroom-, gas- en waterverbruik te verminderen. Het eigen gedrag van de huurder heeft namelijk de meeste invloed op de energielasten. Daarom hebben we niet zo lang geleden diverse medewerkers opgeleid tot energiecoach. Onze huurders kunnen bij hen gratis een energieadviesgesprek in de eigen woning aanvragen.

Nog lang niet klaar
Het behalen van het energielabel B betekent overigens niet dat we nu klaar zijn met verduurzamen. Tot en met 2022 staat er nog voor meer dan 14 miljoen aan ingrepen op de planning. Zo worden er bijvoorbeeld in amper 2 jaar tijd nog eens 12.000 zonnepanelen gelegd.

Maar ook ná 2022 wacht ons nog een grote opgave. Uiteindelijk moet het corporatiebezit in 2050 geheel CO2-neutraal zijn. Dat betekent nog meer zonnepanelen en extra isoleren, maar ook het grootschalige toepassen van warmtepompen en warmtenetten of zelfs het vervangen van vastgoed voor nieuwe woningen. ‘Klaar’, zijn we voorlopig dus nog lang niet.

 

Deel deze pagina