Succesvol Open Huis Nedinsco Fabriek

Publicatiedatum: 28-05-2013

Zo'n 5.000 gasten bezochten afgelopen zaterdag en zondag ons Open Huis in de Nedinsco Fabriek. Vandaag ontvangen de bewoners van de 27 appartementen de sleutel van hun nieuwe woning.

Positieve reacties

Afgelopen weekeinde was de Nedinsco Fabriek voor de allerlaatste keer bijna volledig toegankelijk voor publiek. Tijdens het Open Huis kregen bezoekers de kans om het gerestaureerde rijksmonument van binnen te bezichtigen. Gastheer en eigenaar Woonwenz heeft zo'n 5.000 mensen mogen verwelkomen. Hoewel Woonwenz de afgelopen jaren regelmatig te horen kreeg dat het gebouw beter gesloopt kon worden, zijn de reacties nu alleen maar positief. Met name de wijze waarop het gebouw met veel oog voor detail is gerestaureerd, wordt erg gewaardeerd. Dat de Nedinsco Fabriek van grote waarde is voor veel Venlonaren bleek wel uit de verhalen die medewerkers van Woonwenz dit weekeinde te horen kregen. Diverse oud-werknemers van Nedinsco en mensen die om andere redenen een verleden met het complex hebben, deelden hun herinneringen. Woonwenz is dan ook bijzonder verheugd dat er definitief overeenstemming is met een horecapartij die zich gaat vestigen op de bovenste verdieping van de toren. Daarmee blijft dit deel van Nedinsco publiek toegankelijk.

Oog voor historiewww.nedinscofabriek.nl

Na een lange voorbereidingsperiode is de Nedinsco Fabriek nu dus bijna helemaal gereed. Alleen de machinehal op het plein, het toekomstige onderkomen van Omroep Venlo, is nog niet helemaal klaar. Deze wordt naar verwachting in juli opgeleverd. Dan moet ook de openbare ruimte, waar de gemeente aan werkt, gereed zijn.

Ruim twee jaar is er met veel gevoel voor het verleden gebouwd aan de Nedinsco Fabriek. Uitgangspunt voor Woonwenz was dat het complex zoveel mogelijk teruggebracht moest worden naar het oorspronkelijke ontwerp. In het bouwplan van architectenbureau DiederenDirrix is de kenmerkende slingerfiguur van het gebouw behouden en in zijn contour opnieuw zichtbaar gemaakt door de latere aanbouwen rondom de oorspronkelijke fabriek te verwijderen. Om te zorgen voor een hoge mate van comfort voor de nieuwe functies, zijn de in slechte staat verkerende betonnen gevels aan de buitenzijde geïsoleerd en is zonwerende beglazing toegepast. Om de geschiedenis van het monument voelbaar en afleesbaar te houden is bijzondere aandacht besteed aan de structuur en het reliëf van het pleisterwerk en de kleur en roedeverdeling van de kozijnen. Op diverse plekken in de toren zijn de oude kozijnen gerestaureerd en hergebruikt. Ook elementen als de stalen spanten en het traditionele betonwerk met ruwhouten planken als bekisting, zijn zichtbaar gebleven in het interieur. Net als diverse oorlogsbeschadigingen aan de stalen balken in de toren. Daarnaast is een belangrijk kenmerk van het “Nieuwe Bouwen”, veel glas en lichtinval, weer teruggekomen door het verlagen van de naoorlogse opgehoogde borstweringen.

Ook de oorspronkelijke hijsinstallatie in de toren is teruggebracht. Achter de glazen deuren, die permanent open staan, bevinden zich zichtbaar de technische installaties van het nieuwe Nedinsco, als verwijzing naar de moderne technische hoogstandjes die er in de vorige eeuw werden geproduceerd.

Sleuteluitgifteswww.nedinscofabriek.nl

Wie het gebouw goed bekijkt zal keer op keer nieuwe details ontdekken, die subtiel verwijzen naar verschillende bouwperioden, vroegere op- of aanbouwen en het herstel van de aanzienlijke oorlogsschade na de tweede wereldoorlog. De ruime verdiepingshoogte in combinatie met de grote raamopeningen geven de ruimtes in de Nedinsco Fabriek de riante uitstraling, die zo kenmerkend is voor de moderne en functionele bouwstijl uit de jaren '20 van de vorige eeuw. De authentieke kolommen, balken en plafonds geven een bijzonder karakter aan het interieur. Vanaf deze week zullen de nieuwe bewoners en gebruikers van het gebouw de sfeer van de Nedinsco Fabriek daadwerkelijk kunnen proeven. Vandaag ontvangen de 27 bewoners van de appartementen de sleutel. Binnenkort volgen, gefaseerd, de sleuteluitgiftes aan de huurders van de bedrijfsruimtes. De Gemeente Venlo neemt naar verwachting op een later moment haar intrek op de begane grond van het gebouw.

Hoewel verreweg het grootste deel van Nedinsco verhuurd is, is er nog ongeveer 180 m2 beschikbaar aan commerciële ruimte. Woonwenz hoopt de resterende ruimte ook snel verhuurd te hebben. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met Maesteyn.

Meer weten over de Nedinsco Fabriek: bekijk de website www.nedinscofabriek.nl 

De restauratie en herbestemming van de Nedinsco Fabriek is mede mogelijk gemaakt door financiële bijdragen en subsidies van de Gemeente Venlo, de Provincie Limburg en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Deel deze pagina