Topscore voor Woonwenz in jaarlijks corporatieconderzoek

Publicatiedatum: 24-11-2017

Gisteren maakte branchevereniging Aedes de resultaten bekend van haar jaarlijkse benchmark-onderzoek onder woningcorporaties. We hebben zeer mooie cijfers gehaald en zijn er trots op om bij de beste corporaties van Nederland te horen. Slechts twee corporaties scoorden beter. Vooral onze forse investeringen in Duurzaamheid zijn dit jaar beloond.

Aedes benchmark
303 corporaties, samen goed voor 98% van het totaal aantal corporatiewoningen in Nederland, deden dit jaar mee met de Aedes Benchmark over 2016. In deze corporatiemonitor wordt ingezoomd op diverse prestatievelden, waaronder ‘Huurdersoordeel’ en ‘Bedrijfslasten’. Sinds dit jaar zijn ook de prestatievelden ‘Duurzaamheid’ en ‘Onderhoud’ toegevoegd.  De corporaties worden vervolgens onderling vergeleken waarna zij voor bovengenoemde prestatievelden een A, B of C notering krijgen. A is daarbij het hoogste. Woonwenz heeft drie A’s en één B gescoord. We behoren daarmee tot de beste corporaties van Nederland waarvan alle vier de prestatievelden zijn beoordeeld. Slechts twee corporaties in Nederland hebben met 4x A, een hogere score behaald. Als enkel gekeken wordt naar corporaties met meer dan 5.000 vastgoedeenheden (135 in totaal) scoren we samen met nog vier andere corporaties het hoogst. 

Besparing bedrijfslasten ten gunste van de huurder
We hebben het afgelopen jaar fors ingezet op het terugdringen van onze bedrijfslasten. Deze inzet is dit jaar beloond met een A-score. De besparing op deze bedrijfslasten is extra geïnvesteerd in duurzaamheidsprojecten. We zijn al enkele jaren bezig met het verduurzamen van onze woningvoorraad. In totaal is hier 25 miljoen euro voor vrijgemaakt. De resultaten liegen er niet om. Onze woningen stoten een stuk minder CO2 uit dan het landelijk gemiddelde. Ook in de energie-index (rekenmethode om de zuinigheid van woningen te kunnen beoordelen) scoren onze woningen erg goed.

Frank van Engelen, directeur-bestuurder: “In 2021 willen we een gemiddeld B-energielabel hebben voor onze woningvoorraad. Duizenden van onze woningen zijn en worden nog voorzien van extra isolatie, kozijnen met HR++ glas, zuinige Cv-installaties en zonnepanelen. We doen dit om de woonlasten van onze huurders te verlagen. Onze huurprijzen zijn al een stuk lager dan gemiddeld en dat willen we graag zo houden. Daarom voeren we de energiemaatregelen zonder huurverhoging voor de zittende huurder uit. Onze besparing op de bedrijfslasten komt dus regelrecht ten goede aan onze huurders.”

Verbeterpunt
We zijn trots op onze score, maar verbeterpunten zijn er natuurlijk ook. Al zolang dat de Benchmark georganiseerd wordt, scoorden we een A op Huurdersoordeel. Dit jaar is dat voor het eerst een B. Onze resultaten zijn in absolute zin gelijk aan die van een jaar eerder, maar de criteria zijn gewijzigd, waardoor we net buiten de topcategorie vallen. We zien het als een uitdaging om onze dienstverlening naar onze klanten nog verder te verbeteren. We zijn momenteel al bezig met het verbeteren van de afhandeling van reparatieverzoeken en de wijze waarop huurders een storing of schade kunnen melden. Ook wordt het traject dat een huurder moet doorlopen als hij gaat verhuizen klantgerichter gemaakt. Van Engelen: “Verbeterpunten blijven er altijd, maar ik ben hoe dan ook erg trots op onze organisatie en onze medewerkers. Maandag gaan we het vieren!”

Klik hier voor meer info over de Benchmark

Lees hier het hele rapport van de benchmark

Bekijk hier alle resultaten van de corporaties.

Bekijk hier de resultaten van Woonwenz

Lees hier het persbericht van Aedes

 

Deel deze pagina