Toren Nedinsco Fabriek toont haar nieuwe gezicht

Publicatiedatum: 06-12-2012

Deze week wordt de laatste hand gelegd aan de gevel van de markante toren van de voormalige Nedinsco Fabriek in Venlo-Zuid. De steiger, die de toren enkele maanden aan het zicht onttrok, wordt vanaf deze week stap voor stap afgebroken. Eigenaar Woonwenz kijkt uit naar het moment waarop de Nedinsco Fabriek na vele jaren weer in volle glorie te zien zal zijn.

Oog voor detail
Jarenlang lag de Nedinsco fabriek in het gebied Maaswaard er verpauperd bij. Velen vonden dat het gebouw rijp was voor sloop. Hoewel sinds de herbestemmingsplannen van Woonwenz steeds meer mensen overtuigd raakten van de architectonische en cultuurhistorische waarde van het gebouw, komt deze de komende week pas echt tot uiting. Aannemer BAM legt momenteel de laatste hand aan de gevel van het complex. Deze is met veel oog voor detail en het verleden gerestaureerd. Zo zijn op diverse plekken in de toren de oude kozijnen gerestaureerd en hergebruikt en is de kleur en materialisering van de oorspronkelijke gevel zoveel mogelijk nagebootst. De opvallende toren is echter nog niet helemaal klaar. Kroon op het werk is de terugkeer van de oude hijsinstallatie waar voorheen de periscopen mee uit de toren werden gehesen. De hijsinstallatie wordt binnenkort als visueel element weer teruggebracht.

Industrieel karakter behoudenToren Nedinsco Fabriek toont haar nieuwe gezicht
Ook het interieur van het gebouw nadert zijn voltooiing. De appartementen worden momenteel geschilderd en behangen. Bijzonder is dat het industriële karakter zoveel mogelijk behouden is gebleven. Elementen als de stalen spanten en het traditionele betonwerk met ruwhouten planken als bekisting, blijven zichtbaar. Daarnaast is een belangrijk kenmerk van het “Nieuwe Bouwen”, veel glas en lichtinval, weer teruggekomen door het verlagen van de later opgehoogde borstweringen. Woonwenz hecht veel belang aan het weer zichtbaar maken van de oorspronkelijke verschijningsvorm van het gebouw uit de jaren dertig van de vorige eeuw. De corporatie heeft er echter ook voor gekozen om diverse oorlogsbeschadigingen aan de stalen balken in de toren zichtbaar te laten. Deze periode maakt volgens Woonwenz namelijk essentieel onderdeel uit van de geschiedenis van het gebouw.

Laatste fase gestartToren Nedinsco Fabriek toont haar nieuwe gezicht
Vorige maand is gestart met de laatste fase van de restauratie, de werkzaamheden aan de losstaande machinehal, waar Omroep Venlo straks haar studio krijgt. In februari start de gemeente tenslotte met de aanleg van de openbare ruimte. Afhankelijk van hoe streng de winter wordt, verwacht Woonwenz dat de nieuwe huurders in het voorjaar van 2013 de sleutel uitgereikt krijgen, als ook de openbare ruimte inclusief infrastructuur gereed is. Net als de bewoners van de reeds allemaal verhuurde appartementen, krijgen ook de huurders van de diverse commerciële ruimtes dan de sleutel. Tot op heden zijn dit Gemeente Venlo, Omroep Venlo, L1 en MediaCreations. Met enkele andere partijen is Woonwenz nog in gesprek. Geïnteresseerden in een commerciële ruimte kunnen zich nog melden.Toren Nedinsco Fabriek toont haar nieuwe gezicht

Nu de laatste fase van de restauratie is aangevangen, is ook de gerestaureerde oorspronkelijke vlaggenmast weer terug op de toren geplaatst en is de vlag gehesen. Binnenkort zal deze echter tijdelijk zijn plekje afstaan aan de vaste gast, de vertrouwde kerstboom, die van 15 december tot en met medio januari de eer heeft de nieuwe Nedinsco-toren te sieren. 

Deel deze pagina