Uitleenservice vergroot leefbaarheid

Publicatiedatum: 16-09-2009

Deze maand is een uitleenservice gestart van diverse materialen in de buurt De Ruit in Venlo-Oost. De positieve effecten van het initiatief zijn nu al zichtbaar.

Deze maand is Woningstichting Venlo-Blerick gestart met een uitleenservice in de buurt De Ruit in Venlo-Oost. De uitleenservice is een initiatief van buurtcoördinator Bart Linders van de woningstichting. Venlo-Blerick heeft voor de uitleenservice diverse materialen aangeschaft, zoals een hogedrukreiniger en  tuingereedschap. Mensen kunnen dit materiaal lenen om hun eigen tuin of de openbare ruimte rond hun woning te verfraaien. Vaak zijn bewoners namelijk best bereid zelf de handen uit de mouwen te steken, maar ontbreekt het materiaal én de stimulans.
Inmiddels heeft Bart Linders in samenwerking met een actieve bewoner de uitleenservice opgestart. De buurtbewoner runt de uitleenservice via zijn eigen woning en zorgt dat alles weer netjes terugkomt. Inmiddels hebben al verschillende buurtbewoners gebruik gemaakt van de uitleenservice. Niet alleen voor hun eigen tuin, maar ook achterompaden en het trottoir zijn onder handen genomen. Uitleenservice vergroot leefbaarheid
Hoewel de buurtcoördinatoren in de wijken zich inzetten voor de leefbaarheid, is het niet hun taak om tuinen en openbare ruimte op te knappen en als enige de handen uit de mouwen te steken. Belangrijker is het om ervoor te zorgen dat bewoners zelf die verantwoordelijkheid op zich nemen en dat er onderling samengewerkt wordt. De buurtcoördinator ondersteunt, zorgt voor de eventueel benodigde middelen en stimuleert  initiatieven.
De Uitleenservice is een goed voorbeeld van een gezamenlijk initiatief, ondersteunt door de woningstichting die een kleine investering doet voor de aanschaf van materialen. Niet alleen ziet de buurt er een stuk frisser uit, bewoners komen tevens met elkaar in contact waaruit weer nieuwe initiatieven ontstaan. Daarnaast is de kans veel groter dat alles netjes blijft. De bewoners hebben er immers zelf veel energie ingestoken.
Zowel Bart Linders als de buurtcoördinator van Venlo-Noord, Martin Simons, merken dat juist deze aanpak werkt. Door samen aan een mooie buurt te werken, ontstaat ook een gevoel van trots en verbondenheid. Dit uit zich weer in tal van andere leuke initiatieven. Zo heeft De Ruit tegenwoordig een eigen website, gemaakt door actieve buurtbewoners in samenwerking met de buurtcoördinator (www.deruit-online.nl)

Deel deze pagina