Verbouwing ’t Prônk-eppelke gestart

Publicatiedatum: 02-03-2016

Het oudste woonzorgcomplex van Limburg, gelegen rondom ’t Prônk-eppelke in Belfeld, wordt momenteel verbouwd. Van de negen huurwoningen en een kantoor worden zeven huurwoningen, voor ouderen met een zorgindicatie, gemaakt. Dit is het eerste project van Woonwenz in Belfeld sinds de fusie met Woonservice Urbanus per 1 januari 2016. De woningen worden rond de zomervakantie van dit jaar opgeleverd.

Fusiecorporatie Woonservice Urbanus en De Zorggroep concludeerden eerder dat de woningen niet meer voldoen aan de huidige wooneisen en het verlenen van zorg beter mogelijk moet zijn. Ook het verlenen van mantelzorg wordt door het verbouwen van de woningen eenvoudiger. Hierop volgde het besluit om de woningen te verbouwen. De bewoners van de oude woningen zijn in de afgelopen jaren elders gehuisvest. Door de verbouwing kunnen ouderen uit Belfeld, die intensieve zorg nodig hebben, langer in hun vertrouwde omgeving blijven wonen. Deze ouderen zouden anders naar een zorgvoorziening in de regio moeten verhuizen.

Zorgwoningen voor ouderen
De woningen zijn geschikt voor ouderen die een intensieve zorgvraag hebben. De Zorggroep gaat de zorg aan de toekomstige bewoners leveren en investeert ook in de woningen door op maat technische voorzieningen (domotica) aan te leggen. Na de verbouwing hebben de woningen een vloeroppervlakte van 75 tot 100 m2. Alle primaire woonvoorzieningen bevinden zich op de begane grond. De woon-kamers hebben een oppervlakte van 24 tot 33 m2, de keukens 6 tot 13 m2, de badkamers 5 tot 9 m2 en de slaapkamers van 15 tot 19 m2  en van 8 tot 15 m2. Alle woningen zijn rolstoeltoegankelijk en hebben een eigen tuin en enkele huurwoningen hebben een verdieping, waar de tweede slaapkamer zich bevindt. Het algemeen groen aan de voorzijde van de woningen is al aangepakt. Hierdoor is er meer openheid gecreëerd en kunnen de bewoners direct doorlopen naar het Huis van de Wijk. Daar is onder meer het wijkteam en een voorziening voor dagbesteding gevestigd. Ook zijn er meerdere parkeerplaatsen. De hoofdingang van het woonzorgcomplex aan de Schoolstraat wordt iets verplaatst en er komt een tweede ingang aan de Theresiastraat.

Interesse?
Bij belangstelling in één van de zorgwoningen is inschrijving nodig bij Thuis in Limburg. Na inschrijving dienen ouderen hun interesse door te geven aan De Zorggroep. Dat kan via telefoonnummer 088 – 61 01 755. Belangstellenden worden door De Zorggroep op de plaatsingslijst gezet en geïnformeerd wanneer de woningen worden opgeleverd en er een woning beschikbaar is. Woonwenz is de verhuurder van de woningen. De huurprijs bedraagt circa € 525,- tot circa € 650,-. Het aanvragen van huurtoeslag is mogelijk. Kijk voor meer informatie op www.toeslagen.nl.

Gebiedsvisie ’t Prônk-eppelke
Fusiecorporatie Woonservice Urbanus startte in 2011 met de sloop van 16 oude huurwoningen aan de Schoolstraat in Belfeld. Op deze locatie zijn in twee fasen negen nieuwbouwwoningen gerealiseerd. Hiervan zijn de laatste drie huurwoningen in 2015 opgeleverd. Door de aanpak van dit gebied is er een verbinding ontstaan tussen het Koramic-Kwartier en het Huis van de Wijk. Ook hebben de aanpassingen in de infrastructuur en de groenvoorzieningen ervoor gezorgd, dat het gebied weer tot leven is gekomen en een open structuur heeft gekregen. Door de verbouwing van de negen senioren-woningen en het kantoor is de laatste fase aangebroken en kan Woonwenz de gebiedsrevitalisering van ‘t Prônk-eppelke rond de zomer van dit jaar afronden.

 

Bekijk hier de impressie-video van het gebied na verbouwing. 

Deel deze pagina