Warm welkom voor statushouders Arcen

Publicatiedatum: 19-12-2016

Vanmorgen ontvingen de elf nieuwe bewoners van de huurwoningen aan de J.H. Dunantstraat in Arcen de sleutel. Woonwenz verhuurt de woningen, die aanvankelijk gesloopt zouden worden, de komende vijf jaar onder leegstandswet aan acht statushouders en drie jonge Arcenaren. Voorafgaand aan de oplevering organiseerden buurtgenoten een kennismakingsbijeenkomst om de nieuwe bewoners welkom te heten in de straat.

Twee maanden geleden maakten de gemeente Venlo en Woonwenz bekend de sloopplannen voor de leegstaande woningen aan de Dunantstraat voor vijf jaar op te schorten. De panden worden ingezet om de tijdelijke extra vraag naar woningen, vanwege de huisvestingstaakstelling voor statushouders, op te vangen. Door deze woningen opnieuw in de verhuur te brengen kunnen acht statushouders gehuisvest worden, zonder dat hier reguliere huurwoningen voor ingezet hoeven te worden. In de Dunantstraat komen acht mensen uit Eritrea te wonen. 

Ook uit Arcen zelf kwamen verzoeken om de woningen te behouden voor starters uit het eigen dorp. Woonwenz besloot daarop om ook Arcense jongeren in aanmerking te laten komen voor de tijdelijke verhuur. Drie woningen zijn vanaf vandaag verhuurd aan jongeren uit het dorp. 

Warm welkom

De afgelopen weken heeft Woonwenz onderhoudswerkzaamheden uitgevoerd om de panden weer verhuurklaar te maken. Hiermee kunnen de woningen de komende vijf jaar weer vooruit. Daarna worden ze alsnog gesloopt en stromen zowel de statushouders als de starters door naar reguliere huur- of koopwoningen. Hoewel de officiële oplevering vandaag was, trekken de statushouders pas na de jaarwisseling in hun nieuwe woning. 

Het nieuws over de komst van de statushouders is door de Arcenaren positief ontvangen. Enkele omwonenden namen het initiatief om de nieuwe bewoners welkom te heten in Arcen. Vanmorgen maakten de huidige en nieuwe bewoners, onder het genot van een kop koffie met cake in MFA De Schans, kennis met elkaar. Daarna werd een gezamenlijke wandeling naar de woningen gemaakt.   


De nieuwe bewoners ontvingen een bosje bloemen van de buurtbewoners met daaraan een welkomstboodschap in het Engels, Arcens Dialect en in het Tigrinya (taal die in Eritrea gesproken wordt). Buurtbewoner en initiatiefnemer Wiel Rutten: “Als straat staan wij positief tegenover de komst van de starters en de statushouders. Misschien dat ons initiatief een aanzet kan zijn voor wat meer positivisme over vluchtelingen.” 

De Arcense jongeren kunnen vanaf vandaag al starten met klussen in hun nieuwe woning. Voor de statushouders moeten eerst nog diverse andere zaken geregeld worden, zoals het vinden van (met name) tweedehands meubels, vloeren en gordijnen en in sommige gevallen moeten ook nog bankrekeningen afgesloten worden. Naar verwachting verhuizen zij begin januari vanuit het AZC waar zij nu nog verblijven naar Arcen.  

Meer over de achtergrond van het initiatief is hier te vinden. 

Deel deze pagina