Werkplaats Venlo-Oost genomineerd voor Onze Buurt

Publicatiedatum: 02-07-2014

Een werkplaats in Venlo-Oost realiseren met mogelijkheden op het gebied van techniek, begeleiding en ondersteuning ten behoeve van bewoners in de wijk. Met deze inzending zijn de initiatiefnemers uit Venlo-Oost genomineerd voor het beste buurtplan. Zij maken hiermee kans op een startkapitaal van maximaal € 50.000,-, dat Onze Buurt in november van dit jaar uitreikt.

Met de realisatie van een werkplaats wordt, zo stellen de initiatiefnemers, de samenwerking en zelfstandigheid in de wijk groter. Ook willen ze met de werkplaats het sociaal isolement bestrijden en meer sociale cohesie in de wijk terugbrengen. De werkplaats moet een toegankelijke plek voor alle buurtbewoners in Venlo-Oost worden, die door gebrek aan ruimte of gereedschap niet in staat zijn hun klus te klaren. De werkplaats biedt daarnaast ook ruimte voor het klusteam, dat de burenhulporganisatie versterkt. Vaak heeft het klusteam wel de kennis maar niet de middelen om een klus te klaren. Ook bestaat het idee de werkplaats in te richten als leerplek, waar kennis wordt vergaard en met elkaar wordt gedeeld. Denk hierbij aan het verzorgen van cursussen en workshops zoals: meubelen maken, lassen, schildertechnieken en eenvoudige elektrotechniek. 

De genomineerden

De initiatiefnemers uit Venlo-Oost hopen met deze inzending kans te maken op het startkapitaal van maximaal € 50.000,-, dat Onze Buurt als financiële steun in de rug bijdraagt aan het beste buurtplan. Ze zijn uit 48 geldige inzendingen gekozen met nog 5 andere kansmakers. Zo hopen De Groene Knop uit Heerlen / Kerkrade, Energiebeweegtuin Aldenhof in Born, Portieken Hoofdstraat West e.o. uit Hoensbroek, 6211 Social Club uit Maastricht en Kloostertuin Elisabethstift uit Kerkrade ook kans te maken op dit startkapitaal. 

kijk in de wijkDe genomineerden zijn uitgekozen op het vermogen tot verbinden, duurzaamheid, originaliteit en vooral het creëren van draagkracht in de buurt. Met name projecten die vanuit de bevolking komen en waarbij buurtbewoners zelf de kar trekken scoorden dit jaar hoog bij de juryleden.

In september wordt er bij L1 TV aandacht geschonken aan de zes genomineerden, de uitreiking volgt in oktober van dit jaar. Daarmee worden de projecten wellicht een inspirerend voorbeeld voor anderen in Limburg, want volgend jaar ligt er weer een startkapitaal van maximaal € 50.000,- klaar. 

Onze Buurt

Woningcorporaties, verenigd in Ons Limburg, organiseren dit jaar voor de tweede keer deze prijsvraag. Het Oranje Fonds is ook een partner van Onze Buurt en steunt projecten op het gebied van sociale cohesie en sociale participatie. Meer informatie over Onze Buurt is te vinden op www.onzebuurt.eu. 

Lees hier het vorige nieuwsbericht over Onze Buurt.

Deel deze pagina