Winterfeest als afsluiting renovatie Meidoornflats

Publicatiedatum: 20-12-2017

Vanmiddag vierden we samen met de bewoners van de flats aan de Meidoornstraat, Cypressenstraat en Diependijkstraat het naderende einde van de renovatie. De 172 appartementen zijn in de afgelopen maanden grondig opgeknapt.

Winterfeest
Hoewel er de komende weken nog enkele werkzaamheden plaatsvinden, vond de feestelijke afsluiting van de renovatie vandaag al plaats met een Winterfeest, inclusief schaatsbaan en bijpassende winterse catering. We hebben het feest samen met een grote groep enthousiaste bewoners georganiseerd. Om de huurders te bedanken voor hun begrip en prettige samenwerking tijdens de renovatie, stond er voor ieder huishouden een kerstpakket klaar. De schaatsbaan blijft ook morgen en vrijdag nog staan. Na vandaag kunnen ook omwonenden gratis gebruik maken van de schaatsbaan. We werken daarin samen met collega-corporatie Antares. Allebei zien we de Winterse feestelijkheden als een opmaat naar verdere samenwerking tussen professionals en wijkbewoners in deze wijk.
 
Renovatie
In de periode juni tot en met november heeft Woonwenz de 172 huurappartementen aan de Meidoornstraat en omgeving voor bijna 5 miljoen euro opgeknapt. De flats hebben onder andere nieuwe kozijnen, balkonschermen en entrees gekregen. Ook zijn ze geschilderd en is het camerasysteem vernieuwd. Centraal stond energiezuinigheid. Door diverse isolatiemaatregelen en zonnepanelen zijn de flats comfortabeler en zuiniger geworden. Bewoners kunnen hierdoor, afhankelijk van het eigen stookgedrag, tot honderden euro’s per jaar besparen. We hebben de renovatie zonder huurverhoging voor de zittende huurders uitgevoerd. Hierdoor profiteren de bewoners maximaal van de ingrepen. Nu de flats mooi zijn opgeknapt kan de openbare ruimte niet achterblijven. Gemeente Venlo werkt momenteel aan een plan voor de verbetering van het groen rondom de flats.

Achter de Voordeur
Ook op het gebied van de leefbaarheid is fors geïnvesteerd. Zo is de speelgoed-uitleen via de Buurtbox een groot succes en worden er diverse activiteiten, zoals taallessen en opruimacties, georganiseerd. Samen met de gemeente Venlo hebben we ook een ‘Achter de Voordeur-project’ uitgevoerd. Alle bewoners van de 172 huurappartementen zijn huis-aan-huis bezocht en op verzoek geholpen op tal van terreinen, zoals wonen, zorg, opleiding en werk. Doel is om bewoners te helpen om hun eigen situatie te verbeteren door hen bijvoorbeeld in contact te brengen met de juiste instanties of te helpen met het vinden van werk, het aanvragen van subsidies of te begeleiden naar cursussen. Hieruit zijn ook diverse bewonersinitiatieven voor de leefbaarheid naar voren gekomen, zoals een eigen bibliotheek, het organiseren van baklessen en binnenkort zelfs een fietsenmakers-werkplaats. Deze zal gerund worden door een uit Syrië gevluchte automonteur die graag op deze wijze iets bij wil dragen aan het complex.

Buurtwoning
Woonwenz heeft gedurende de renovatie een van de appartementen (Meidoornstraat 81) ingezet als Buurtwoning. Buurtcoördinator Gé Derks is hier nog altijd vrijwel dagelijks aanwezig. Van hieruit zijn leefbaarheidsinitiatieven georganiseerd en bewoners kunnen hier terecht met vragen of ideeën voor hun buurt. Ook is er een bewonerswerkgroep actief die regelmatig opruimacties en buurtactiviteiten organiseert en een eigen nieuwsbrief uitbrengt. Inmiddels hebben we besloten om de buurtwoning ook na de renovatie ten behoeve van de leefbaarheid voorlopig nog te handhaven. We zijn namelijk nog niet klaar in de Vastenavondkamp! In samenwerking met onder andere gemeente Venlo en Antares krijgt de wijk ook de komende jaren nog volop aandacht.

 

Deel deze pagina