Over ons Nieuws & publicaties Laatste nieuws

Extra woningen voor Vastenavondkamp

Leestijd: 3 min

Vandaag tekenden onze directeur-bestuurder Frank van Engelen en wethouder Jacques Smeets een intentieovereenkomst voor de herontwikkeling van het gebied rondom de Johannes de Doperkerk in de Blerickse wijk Vastenavondkamp. Deze locatie aan het Sint Jansplein, begrensd door de Alberickstraat, Drie Decembersingel en Vastenavondkampstraat, krijgt een flinke opwaardering en moet uiteindelijk ruimte bieden aan meer dan honderd woningen. De komende tijd wordt een haalbaarheidsstudie uitgevoerd.

 

Gebiedsvisie

In 2020 ontwikkelde de gemeente Venlo, in samenwerking met ons en collega-corporatie Antares, een gebiedsvisie voor Vastenavondkamp. Het realiseren van meer diversiteit in woningtypes was een van de doelstellingen. Wethouder Smeets: “In Vastenavondkamp moet voor diverse doelgroepen plek zijn. Daarvoor is het nodig dat er extra woningen komen in diverse prijssegmenten, waardoor er doorstroming op gang komt en mensen ‘wooncarrière’ kunnen maken. Een van de in de gebiedsvisie aangewezen ontwikkelplekken is de locatie rondom de kerk aan het Sint Jansplein, grenzend aan het winkelcentrum. Een mooie plek om dit doel in de praktijk te brengen.”

Sint Jansplein

Woonwenz bezit op de ontwikkellocatie twee flats met in totaal 54 huurappartementen en 20 grondgebonden woningen. Zowel de flats als de grondgebonden woningen staan op de nominatie om gesloopt te worden. We willen hier nieuwe woningen voor terugbouwen. Verder ligt in het gebied de eerder genoemde Johannes de Doperkerk en gemeenschapshuis Muspelheim. Gemeente en Woonwenz zijn zowel met het kerkbestuur als het bestuur van het Muspelheim in gesprek over het betrekken van beide gebouwen in de plannen. De uitkomst van die gesprekken bepaalt hoe het plan eruit komt te zien en hoeveel nieuwe woningen er komen. Frank van Engelen, directeur-bestuurder Woonwenz: “Het zou een gemiste kans zijn om slechts onze huidige bebouwing te vervangen door nieuwe woningen. We hebben nu de kans om het gebied in zijn geheel te bekijken en een opwaardering te geven. Betaalbare woningen, hoogwaardig groen en wijkfuncties zoals een gemeenschapshuis, maar bijvoorbeeld ook een sacrale ruimte, versterken elkaar. Hierdoor voeg je niet alleen maar woonruimte toe, maar investeer je óók in de leefbaarheid.”

Meer woningen

De resultaten van de haalbaarheidsstudie bepalen uiteindelijk hoeveel nieuwe woningen er komen. De ambitie is om flink meer woningen terug te bouwen dan er nu staan. Dat is ook hard nodig. De vraag is groot. Tegelijkertijd is er behoefte aan diversiteit in woningtypes en prijsklassen, zodat er doorstroming op gang komt. Passende woningen voor senioren bijvoorbeeld, die nu noodgedwongen blijven wonen in minder geschikte woningen. Op die manier ontstaat er ook ruimte voor woningzoekenden die nu moeilijk aan bod komen, zoals jongeren. Die hebben vaak te weinig inschrijfduur om een betaalbare woning toegewezen te krijgen. Wij komen hen op dit moment al tegemoet door vrijkomende woningen die op de nominatie voor sloop staan tijdelijk te verhuren aan jongeren. Zij mogen hier tegen een gereduceerd tarief huren, totdat er gesloopt wordt. In de tussentijd bouwen de tijdelijke huurders inschrijfduur op, zodat ze meer kans maken direct door te kunnen stromen naar een permanente woning. 

De komende maanden voeren we samen met de gemeente een haalbaarheidsstudie uit. Naar verwachting is in het eerste kwartaal van 2023 meer duidelijk over de herontwikkeling van deze locatie.