Over ons Nieuws & publicaties Laatste nieuws

ISTA is getroffen door een cyberaanval

Leestijd: 3 min

UPDATE 22 AUGUSTUS: 

Nadat inderdaad definitief is geworden dat de Nederlands gegevens niet geraakt zijn, is ISTA alles opnieuw gaan opstarten:
"We zijn weer begonnen met het opstellen van uw jaarlijkse kostenverdelingen en afrekeningen en werken nu op volle snelheid om de achterstanden in te halen. Alle verbruiksgegevens zijn binnengekomen via ons AMM systeem, de metingen zijn nauwkeurig en worden correct naar ons verzonden. Er zijn geen gegevens verloren gegaan, dus we kunnen voor alle bewoners een correcte afrekening opstellen."
=================================================================================================

UPDATE 4 AUGUSTUS:

ISTA geeft aan dat uit al het onderzoek tot nu toe blijkt dat de Nederlandse gegevens niet geraakt zijn: 
"Na grondige controle van de Nederlandse IT-omgeving hebben we besloten dat het veilig is om onze lokale applicaties langzaam weer op te starten. Gezien het internationale karakter van bepaalde applicaties is het niet te voorkomen dat het meer tijd zal kosten voordat we weer volledig up and running zijn. Nog niet alle verbruiken zullen bijvoorbeeld al actueel zijn." 

Woonwenz houdt alle ontwikkelingen in de gaten en waar nodig worden huurders persoonlijk door ons geïnformeerd. 

Op Updates | ista publiceert ISTA het laatste nieuws. 

=================================================================================================

BERICHT 3 AUGUSTUS: 

Het hoofdkantoor van ISTA in Duitsland heeft te maken gehad met een cyberaanval. ISTA meet het verbruik van energie, warmte en water. Het maakt hiermee de afrekening stookkosten voor bewoners in gebouwen met een gezamenlijke energie-installatie (blokverwarming) mogelijk.

Mogelijk gegevens van onze huurders betrokken bij een datalek

Deze cyberaanval kan gevolgen hebben voor ons en onze huurders. Op dit moment is dat nog niet duidelijk.

Op dit moment weet ISTA nog niet welke gegevens de aanvallers hebben verkregen of tot welke gegevens ze toegang hebben gehad. Zo is het nog onduidelijk of het ook gegevens van het kantoor in Nederland gaat. ISTA is bezig om dit in kaart te brengen. Mocht ook de Nederlandse systemen geraakt zijn, dan kan het gaan om persoonsgegevens van onze huurders die wonen in een gebouw met een gezamenlijke energie-installatie (blokverwarming).

Voor Woonwenz gaat het dan om naam en adres en meterstanden van huurders. Niet om bankrekeningnummers of andere informatie.

Meer weten we op dit moment nog niet

ISTA heeft de Autoriteit Persoonsgegevens op de hoogte gebracht en heeft aangifte gedaan bij de politie. Een gespecialiseerd team onderzoekt nu het incident. Zodra we meer weten, informeren wij u op onze website.

Wij nemen de privacy van huurders heel serieus

Dit betekent dat we uw gegevens technisch goed beveiligen en zorgvuldig werken. Ook met onze leveranciers hebben we de vereiste contractuele afspraken voor het verwerken van uw persoonsgegevens.

Wat kunt u nu al doen voor uw eigen veiligheid?

Verwijder verdachte e-mails van onbekende afzenders. Open geen links of bestandsbijlagen in e-mails van afzenders die u niet kent.

Maakt u gebruik van een ISTA online service? Wijzig dan uit voorzorg uw wachtwoord. Gebruikt u hetzelfde wachtwoord ook ergens anders? Wijzig daar dan ook uw wachtwoord, bij voorkeur in weer een ander wachtwoord.