Vacatures Contact

Cultureel vastgoed

Vanaf het begin van de jaren negentig heeft Woonwenz zich op regelmatige basis ingespannen om monumenten en andere belangrijke gebouwen voor de stad te behouden en een nieuwe functie te geven. Dergelijke gebouwen definiëren een wijk en de stad, dragen door hun verschijningsvorm en geschiedenis bij aan de kwaliteit van de omgeving én behouden lang hun waarde. Overigens richten wij ons daarbij in eerste instantie vooral op de wijken waar we bezit hebben.

Overigens kijken we daarbij verder dan alleen het gebouw. Woonwenz vindt het van belang dat een gebouw een passende en duurzame (nieuwe) functie kan krijgen die van toegevoegde waarde is voor een gebied. Geen lege huls, maar een meerwaarde voor de regio Venlo.

In het monumentenbeleid van de woningstichting is de lange termijn essentieel. Er moet sprake zijn van een herontwikkeling en herbestemming met een positieve betekenis voor de wijk, die lange tijd aan de eisen voldoet en waarvan de onderhoudskosten verantwoord zijn.

Enkele markante panden en/of monumenten van Woonwenz:

Nedinsco Fabriek

Aan de Venlose Maasoever ligt sinds de vroege jaren dertig de markante Nedinsco Fabriek. Het industriële rijksmonument kent een bijzondere historie en is van grote waarde voor Venlo. De afgelopen jaren stond het leeg, maar inmiddels heeft woningcorporatie Woonwenz het complex gerestaureerd en een duurzame herbestemming gegeven. Het complex is medio juli 2013 opgeleverd en inmiddels (grotendeels) verhuurd. Nedinsco telt appartementen en bedrijfsruimtes (waaronder een mediahuis en een restaurant). 

Voormalige Rijks HBS

Een van de eerste (rijks)monumenten van Woonwenz. Deze voormalige school is begin jaren negentig door Woonwenz getransformeerd tot appartementengebouw met commerciële ruimtes in de plint.

Metropole complex

het kleurrijke art-nouveau complex aan de Straelseweg was sterk verloederd en heeft begin jaren negentig een complete metamorfose ondergaan. Inmiddels kan er in het complex gewoond en gewerkt worden en is het een van bekendste gebouwen van Venlo.

Domani

Deze laatmiddeleeuwse voormalige kapel doet tegenwoordig dienst als cultuurpodium en trouwlocatie. de transformatie van de kapel en het daarbij horende klooster vormde de start van de herstructurering van het volledige Kloosterkwartier in de Venlose binnenstad.

Renaissance

Het voormalige slachthuis in Venlo-Zuid was niet meer dan een ruïne toen Woonwenz het kocht. Vele details zijn minutieus nagebouwd en inmiddels heeft Renaissance een ware 'wedergeboorte' ondergaan en doet tegenwoordig dienst als woongebouw.

Bondsgebouw

Het voormalige vakbondsgebouw kent een rijke historie en had door een brand grote schade opgelopen. Met name de geschiedenis van het gebouw heeft Woonwenz doen besluiten het te transformeren en compleet opnieuw in te delen. 

Behoud van historieWij vinden het belangrijk dat de historie van een monument of gebouw bewaard blijft. Vaak leggen we dit vast door de uitgave van een boek of ter plaatse door het plaatsen van een gedenksteen of een kleine expositie.