Vacatures Contact
Projecten Blerick

Kazerne Kwartier

In maart 2022 is het Ontwikkelplan voor het Kazerne Kwartier vastgesteld. Samen met onze partner Weski, gemeente Venlo en de andere ontwikkelende partijen: Janssen de Jong Projectontwikkeling (Team Vrijdag) en Laudy-Mulleners gaan we de komende tijd aan de slag met de uitwerking. We zijn er trots op bij te mogen dragen aan een waardige, nieuwe toekomst voor dit bijzondere gebied.

Belofte aan de stad

Het Kazerne Kwartier wordt een plek voor wonen, werken, ondernemen, studeren, ontmoeten en vooral genieten. Op steenworp afstand van alles. Op een plek waar verleden en toekomst samenkomen. Het fort in de openbare ruimte, de kazernegebouwen gevuld met functie en programma en de voormalige appèlplaats als groen hart van de wijk. Het wordt óók een wijk voor diverse doelgroepen, zowel voor mensen die wat meer te besteden hebben als voor mensen met een kleinere portemonnee. Zeker 30% van de woningen wordt sociale woningbouw. Daar staan wij als woningcorporatie primair voor aan de lat. De verhuur loopt via verhuurplatform thuisinlimburg.nl. Staat u nog niet ingeschreven? Maak dan nu al een account aan. 

Mix van functies

In het Kazerne Kwartier komt een mix van wonen, werken, onderwijs en vrijetijdsbesteding. De stadswijk wordt daarmee aantrekkelijk voor bewoners, ondernemers én bezoekers. Het totale plan bestaat uit:

 • 502 woningen (502)
  • waarvan 30% sociaal segment, 30% middensegment, 40% duurder segment
  • waarvan 60% koop en 40% huur in totaal
  • waarvan 70% appartementen en 30% grondgebonden
 • 100 studentenwoningen
 • 6.000 m2 voor onderwijs: basisschool, universitaire tandartsenopleiding en vrije ruimte
 • 6.000 m2 voor dienstverlening en makers
 • 8.000 m2 voor vermaak: leisure, horeca (m.n. boetiekhotel) en cultuur

Erfgoed

Van extra waarde voor het plan zijn de aanwezigheid van het historisch erfgoed van het voormalige fort, de kazernegebouwen en de appèlplaats. De restanten van het fort krijgen een belangrijke rol in de openbare ruimte. Het fort wordt zichtbaar gemaakt en de contouren zijn volledig te volgen in de openbare ruimte. De kazernegebouwen worden gerestaureerd en krijgen de oorspronkelijke kwaliteit en uitstraling terug en worden geschikt gemaakt voor verschillende nieuwe functies. De geasfalteerde appèlplaats wordt het groene hart van de wijk waar gerecreëerd kan worden.

Stadswijk

Het Kazernekwartier wordt een echte stadswijk waar altijd wat te doen en te beleven is. Er worden momenteel gesprekken gevoerd met initiatiefnemers voor de komst van een stadshotel, bierbrouwerij, kroketterie en een basisschool met kindcentrum. Kies Mondzorg wil er een beroepsopleiding starten. Ook wordt gekeken of de huidige functies een permanente plek kunnen krijgen.

Duurzaam

Duurzaamheid staat in het plan centraal. Op het gebied van groen en ecologie, water en klimaat, energie, mobiliteit en materialen zijn de ambities voor het gebied beschreven, die in het ontwerp in de volgende fase(n) een plek moeten krijgen.

Mobiliteit

Bijzonder is het moderne mobiliteitsconcept. De auto is in het Kazerne Kwartier te gast. Bewoners en gebruikers parkeren straks hun auto in grote parkeerhubs aan de randen van de wijk. Via deze hubs kunnen ook deelauto’s, -scooters en -fietsen worden gehuurd.

Woonwenz-Weski

Woonwenz is samen met Weski Vastgoed BV één van de drie ontwikkelpartners van het Kazerne Kwartier. Al in de vorige collegeperiode zagen we de potentie van het gebied voor wonen. Destijds waren er nog andere plannen voor het gebied. Toen die plannen niet doorgingen en de nieuwe visie uitging van een mix van functies, waaronder wonen, besloten we samen met Weski in te schrijven. In die fase zochten we reeds naar passende functies die van meerwaarde zijn voor het gebied, waaronder onderwijs en horeca. Woonwenz-Weski werd gekozen als een van de drie ontwikkelpartners. Samen realiseren we 135 sociale huurappartementen, 12 appartementen in het middensegment, 29 woningen in midden en dure segment en 60 studentenkamers. Daarnaast realiseren we nog ca 5.000 bvo commerciële ruimte, 2.000 bvo voor onderwijsvoorzieningen en parkeerplaatsen.  Ook ontwikkelen we nog twee velden ism  Janssen de Jong. De sociale huurwoningen worden vanzelfsprekend door Woonwenz verhuurd. Het is nu nog niet mogelijk om hiervoor in te schrijven, maar houd onze kanalen en deze website in de gaten voor meer informatie.

Download hier een presentatie met oa de woningaantallen en ligging

Bekijk hier de film die de partijen gezamenlijk maakten.  

 

Impressies

Film Kazerne Kwartier