Vacatures Contact
Projecten Venlo-Centrum

In de wijk Q4 in het centrum van Venlo wordt door Woonwenz, Bouwbedrijven Jongen en de gemeente geherstructureerd. Woonwenz leverde hier inmiddels Blok Bergstraat (2013) en Blok 'Schriksel op (2016). Op dit moment bouwt Woonwenz de Bergstraat verder af. Ook heeft Woonwenz plannen ontwikkelt voor de locatie 'Aan de Stadsmuur' aan de Maas. 

Wat is Q4?

Q4 is het gebied in het centrum van Venlo dat ingeklemd ligt tussen Parkstraat, Lomstraat, Peperstraat en de Maas. Het is een centrumwijk die de schakel is tussen de Venlose binnenstad, de Maas en de groene omgeving van het Wilhelminapark. De gemeente Venlo, Woonwenz en Bouwbedrijven Jongen willen van de wijk weer een onderdeel van het kloppende stadshart van Venlo maken, met het accent op wonen in een culturele omgeving.

Totstandkoming stadsvernieuwing

De wijk Q4 raakte vanaf de jaren zeventig in hoog tempo in verval. Veel panden werden oneigenlijk gebruikt en de bewoners trokken massaal weg. Een doorn in het oog van de gemeente Venlo, die besloot om het hele gebied op te waarderen tot een vitaal onderdeel van de binnenstad. Om daar een juiste basis voor te leggen, zette de gemeente rond de millenniumwissel het handhavingsproject Hector op. Justitie, politie en de belastingdienst werkten nauw samen om het gebied onaantrekkelijk te maken voor ongewenste activiteiten. Die effectieve aanpak wierp vruchten af, waarna de gemeente een start kon maken met de verwerving van panden om de woonfunctie in een nieuwe vorm terug te laten keren. Voor de visievorming en uitvoering van deze stadsvernieuwing vond de gemeente in Woonwenz een partner om haar plannen groots aan te pakken. Op 21 december 2004 tekenden beide partijen, in het bijzijn van minister Dekker, een afsprakenkader over de wijk Q4. De woningcorporatie zegde toe om in het kader van de stadsvernieuwing in de wijk te investeren.

Er zijn vervolgens wijkontwikkelingsplannen geschreven en bouwblokken in kaart gebracht. Ook verschenen er diverse varianten van stedenbouwkundige visies (projectfiches). Na vier jaar van studie was kort samengevat de conclusie dat Q4 een vitale binnenstadswijk moet worden met wonen, cultuur, bijzondere winkeltjes en creatieve industrie, passend bij de karakteristieke, historische straatjes. Inmiddels ide uitvoering een heel eind en heeft het gebied ten zuiden van de Bolwaterstraat een totale metamorfose ondergaan. 

Meer informatie over de wijk is te vinden op de website van Q4.

Bezoek de website van Q4